Blog

Lecții de pregătire pentru Examenele Naționale


În contextul în care activitatea unităţilor de învăţământ din România a fost suspendată în urma crizei declanşate de pandemie, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş, în colaborare cu postul local de televiziune Curier TV, vine în sprijinul elevilor argeşeni din clasele terminale, prin proiectul TE AJUTĂM SĂ ÎNVEȚI! STAI ACASĂ!, inițiat la nivelul I.Ş.J. Argeş.

Astfel, în fiecare săptămână, prin intermediul postului TV mai sus menţionat, în zilele de miercuri şi vineri, în intervalul orar 18.00-20.00, elevilor din clasele a VIII-a, respectiv a XII-a/a XIII-a le vor fi prezentate, de către profesori argeşeni, lecţii din cadrul disciplinelor specifice de examen: limba şi literatura română şi matematică.

Programul lecţiilor va fi următorul:
-miercuri: 18.00-19.00, limba şi literatura română (pentru clasa a VIII-a);
19.00-20.00, matematică (pentru clasa a VIII-a);
-vineri: 18.00-19.00, limba şi literatura română (pentru bacalaureat);
19.00-20.00, matematică (pentru bacalaureat).

Prin această iniţiativă, în completarea celorlalte alternative didactice utilizate la nivelul unităţilor şcolare, se dorește o abordare unitară în continuarea pregătirii elevilor pentru examenele naţionale, prin parcurgerea conţinuturilor şi fixarea acestora. De asemenea, având în vedere intervalul orar anunțat, se oferă posibilitatea implicării active a părinților.

Ziua mondială a poeziei


Ceva invizibil oprește Pământul.
Brusc prinde în mreje și timpul și gândul
Timpul întreabă ce facem cu el
Și gândul răspunde speranța e-n El!

Prioritatea devine concept cu sens unic,
Dorința de viață ne-apasă teluric
Și sufletul zice, de ce nu celest,
Inima spune, ce mult mă iubesc!

Rămânem în noi, doar noi și cu Tine
Într-o Taină ce vine, așteaptă și ține
Și Sfinții îmi suflă un cânt îngeresc,
Contrar Filozofului, să nu mă-ndoiesc!

Emisiunea „Teleșcoala” începe pe 16 martie

Emisiunea „Teleșcoala”, anunțată de Ministerul Educației și dedicată elevilor care stau acasă în perioada când sunt închise școlile, începe la TVR 2 – luni, 16 martie, de la ora 9:00. Emisiunea va fi disponibilă și în online, pe canalul de YouTube al TVR și pe site-ul tvr.ro.

​Elevii pot urmări, de luni până vineri, ore de matematică, română, biologie, istorie și geografie după cum urmează: română şi matematică pentru clasa a VIII-a – de la ora 9:00 la ora 10:00. În intervalul 15:00 – 16:00 vor învăța elevii din clasa a XII-a, care vor avea două lecţii săptămânale de română şi matematică şi câte o lecţie pe săptămână de biologie, chimie, fizică, istorie şi geografie.

Orele se vor ţine în studioul virtual al TVR (Studioul 4) de către profesori cu experiență în predarea cursurilor online: doi profesori pentru materia de clasa a VIII-a şi opt profesori pentru materiile de clasa a XII-a.

La mulți ani de 8 martie!

Pentru fiecare sandviș pus dimineața în ghiozdan, pentru fiecare încurajare, pentru fiecare strângere în brațe și pentru multe alte lucruri cu care contribuiți la drumul spre succes al copiilor noștri, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” vă întoarce astăzi înzecit buchete de zâmbete!

La mulți ani!

8 martie 2020

Ziua Naţională a Meseriilor – De la vis la realitate

În cadrul campaniei “Meseria face diferenţa!”, iniţiată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Argeş, prin Cabinetul de Consiliere şi Asistenţă Psihopedagogică din cadrul Şolii Gimnaziale “Mihai Eminescu”, s-a organizat pe data de 4 martie 2020 activitatea de tip dezbatere, cu titlul “De la vis la realitate”.

Activitatea a fost coordonată de doamna profesor psiholog şcolar Constantin Roxana, în colaborare cu diriginţii claselor a VIII-a şi biblioteca şcolii. Obiectivul principal al activităţii  l-a reprezentat dobândirea abilităţilor de explorare şi planificare a carierei pentru viitorii absolvenţi de gimnaziu.

Elevii au avut ocazia să cunoască un invitat cu o carieră cunoscută, în persoana domnului Daniel Bălţat, director general al Grupului MD Mecanic Benz din Piteşti. Discursul acestuia s-a axat pe analiza unei posibile traiectorii pentru atingerea unui ţel în carieră, pe elementele importante ce trebuie să stea la baza unei decizii potrivite pentru un demers de succes. De asemenea, dezbaterea a continuat cu un set de întrebări dinspre elevi şi răspunsuri avizate, demne de luat în seamă, adevărate modele din partea invitatului. S-a discutat despre meseriile specifice domeniilor de activitate pe care antreprenorul le exercită, despre deprinderea de luare a deciziilor pe termen scurt, lung sau de viitor legate de carieră şi planificarea vieţii, despre greutăţile ce pot apărea în atingerea ţelurilor propuse şi cum pot fi acestea depăşite sau evitate.

Pe parcursul activităţii, într-o atmosferă destinsă şi relaxată, elevii au lucrat în echipe pentru stabilirea unor ţeluri, pentru determinarea posibilelor obstacole întâlnite, au stabilit împreună o listă comună a acestora, au discutat despre cum se pot ele depăşi, au identificat care sunt persoanele care îi pot sprijini în demersul, dovedind un real interes faţă de tot ceea ce au aflat, înţelegând că pentru a realiza ceva important în cariera lor viitoare este necesar să ai motivaţie, să găseşti ideea cea mai potrivită, să ai sclipire şi curaj, dublate de muncă responsabilă şi perseverentă, de lungă durată, făcută cu plăcere şi încredere.

Cambridge Assessement English – aventura continuă

Cea de a doua ediţie a examenelor Cambridge, în parteneriat cu British Council România, s-a desfăşurat la sediul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești pe data de 22 februarie 2020 pentru un număr de 25 de elevi ce au susţinut examenul Key English Test.

Anul acesta a venit cu schimbări în structura şi conţinutul subiectelor, pentru care elevii noştri au fost pregătiţi anterior. Candidaţii au parcurs 3 probe distincte: 

 1. proba de Speaking s-a desfăşurat într-o singură etapă, pe echipe de câte 2 elevi, ultima echipă fiind de 3 elevi;
 2. proba de Reading şi Writing a durat 1 oră de această dată;
 3. proba de Listening – 20 de minute, care a  cuprins o gamă foarte largă de itemi de evaluare a cunoştinţelor generale de limba engleză, dar şi specifice unor teme de interes pentru vârsta elevilor de gimnaziu. 

Conţinutul itemilor se bazează pe situații autentice, sunt motivante și testează toate cele patru competențe de bază – vorbire, scriere, citire și ascultare, de aceea pregătirea lor pentru viaţă prin susţinerea acestor examene îi ajută pe elevi să se adapteze mai uşor în orice domeniu al vieţii sociale.

La începutul interviului, elevii au fost puţin emoţionaţi, dar după aceea s-au destins. Comisia de evaluare a creat un climat plăcut, încerând să alunge starea de stres a elevilor, câştigându-le încrederea şi oferindu-le feedback în funcţie de prestaţia fiecăruia. Acest tip de examen ajută elevii să își dezvolte competențele lingvistice și să-și îmbunătățească limba engleză pas cu pas, vizează un anumit nivel al Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) și oferă un sistem de verificare a acestor competenţe în afara orei de curs, cu o echipă de examinatori externi, special antrenaţi pentru fiecare nivel.

Experienţa trăită de fiecare participant este unică şi ajută la clădirea stimei de sine, conferind siguranţă în atitudinea faţă de viitoarele examene ale vieţii. Mai mult, examenele au ca rezultat un certificat cu recunoaştere internațională, fiind şi un paşaport pentru accesarea unei clase cu profil bilingv la liceu.

Echipa de baschet băieți – campioană județeană

Vineri 28 și sâmbătă 29 februarie 2020, în sala de sport a Colegiului Național ”Ion C. Brătianu” din Pitești s-au desfășurat meciurile de baschet din cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS), faza pe județ, la fete și băieți.

Echipa de baschet băieți a Școalii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Pitesti și-a păstrat titlul de campioana județeană calificându-se la etapa pe zonă a ONSS, care se va desfășura la Râmnicu-Vâlcea, în perioada 20-22 Martie 2020.

În aceeași competiție echipa de baschet fete de la Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Pitești, a ocupat locul al 2-lea în Argeș.

Echipele reprezentative de baschet ale școlii sunt antrenate de către profesorul Paraschiv Cristian.

Succes echipei de baschet băieți a Școlii Gimnaziale ”Mihai Eminescu” Pitești la fazele următoare ale  ONSS, ediția 2019/2020!

Eco-mărțișor 2020

Eco-Mărțișor este o activitate desfășurată anual, în jurul datei de 1 martie la nivelul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, cu gândul și cu sufletul la marea revenire la viață a naturii.

Și în an, s-a pornit de la ideea că, ceea ce pentru unii reprezintă pur şi simplu un deşeu, pentru alții poate fi o sursă de inspirație şi o oportunitate de a obține un lucru util şi frumos.

Elevii și profesorii îndrumători s-au implicat în promovarea practicilor ecologice, dovedind creativitate, inspirație, bun gust, bucuria de a dărui și de a primi!

Mărțișoare și felicitări de diferite feluri, culori și texturi, i-au încântat de-a dreptul pe privitori, aducând astfel bucurie elevilor care s-au străduit mult pentru a realiza aceste simboluri ale primăverii.

Un proiect în calendarul activităților Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, în cadrul Programului Internațional Eco-Școala

Ziua Porților Deschise

Astăzi, 3 martie 2020, Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Piteşti a organizat „Ziua porților deschise”, activitate prevăzută în calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare, care devine o tradiție frumoasă, prin care școala își prezintă oferta educațională. Vizitatorii, atât copiii, cât şi părinţii, au fost primiţi cu braţele deschise de către cadrele didactice ale unităţii.

În privirile micilor vizitatori se citea emoţia legată de noua călătorie în lumea cunoaşterii, călătorie în care vor porni din această toamnă, dar profesorii, alături de părinți și de colegii „mai mari” de la actualele clase pregătitoare, au fost alături de ei, reuşind să le spulbere temerile.

Îndrumaţi de către cadrele didactice ale claselor a IV-a, invitaţii au  vizitat spaţiile destinate claselor pregătitoare, laboratorul de informatică, amfiteatrul „Eminescu”, sala de sport, spațiile educaționale în aer liber din curtea școlii. Părinţii au purtat discuţii cu personalul unităţii şi au primit informaţiile necesare pentru înscrierea la şcoală.

Dragi copii, ne-a bucurat vizita voastră şi vă aşteptăm din toamnă să treceţi, cu încredere şi cu speranţă, pragul şcolii noastre!

Împreună vom construi o frumoasă poveste în care voi veţi fi personajele principale!

„Sărbatoarea Arthur – Întâlnire cu literatura” la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești

În perioada 27-28 februarie 2020 la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a avut loc un eveniment cultural de amploare, în care au fost implicați cei 1400 de elevi ai școlii și profesorii lor, în colaborare cu Editura Arthur, editură care își propune pentru anul 2020, declarat „Anul lecturii”, să-i apropie pe copiii din România de literatura contemporană și să formeze, alături de partenerii săi, gustul tinerilor cititori pentru literatura de calitate.

Astfel, sub titlul „Sărbatoarea Arthur- Întâlnire cu literatura”, au avut loc la școala noastră două evenimente încărcate de efervescență și de emoție: târg de carte și întâlnirea elevilor redactori ai revistei „Aripi” cu autoarea Ioana Nicolaie, în cadrul unor ateliere de creație.

Dorința copiilor de a cumpăra cărți a depășit orice așteptări și imaginea acestora căutând nerăbdători printre cărți, notându-și în carnețele ce volume ar dori să cumpere, a contrazis cu totul părerea generală că în zilele noastre elevii nu ar mai citi. Iată deci, că dacă există în jurul lor oameni care să-i îndrepte spre lectură, cu evenimente culturale și prin exemplul personal al bucuriei de a citi, copiii citesc și chiar fac o pasiune din această activitate care, așa cum spunea autoarea Ioana Nicolaie, îi va face să fie cu mult „mai înalți și mai bogați” decât ceilalți.

Ziua de 28 februarie a fost plină de emoție. La ora 12.00 a sosit la școala noastră autoarea Ioana Nicolaie, creatoarea lumilor fascinante din „Vertijia”, din „Ferbonia” și din „Spionul Kme”. Elevii erau nerăbdători și curioși să o cunoască pe cea care le-a creat eroii, aceștia devenind pentru un cititor prieteni ce-l însoțesc în gândul lui prin toate aventurile zilnice: școală, lecții, joacă și chiar în somn. Au urmat două ateliere de creație în care zâna creatoare de universuri magice, Ioana Nicolaie, a dirijat aproape 100 de elevi pe calea imaginației și a creativității. Sub ochii nostri s-a desfășurat o poveste, în care autoarea, a dus copiii pe insule imaginare, care mai de care mai fascinante, alături de scriitori cu barbă verde și cu pantaloni de pijama, care purtau în barba lor fantastică mesaje ce exprimau, de fapt, atmosfera electrizantă a acestor întâlniri: BUCURIE, CREATIVITATE, SPERANȚĂ, IUBIRE sau…mesaje misterioare, în 3 alfabete.

Bucuria era a copiilor care înțelegeau frumusețea și puterea imaginației, a profesorilor care-și vedeau elevii exprimându-și liber și cu atâta talent gândurile, a autoarei Ioana Nicolaie, care simțea că este în deplină comunicare cu 100 de elevi ce-i sorbeau cuvintele și îi înțelegeau profund lecția de creație. Autoarea le-a dat tuturor autografe, pe cărți, pe vederi oferite de Editura Arthur, pe semne de carte, cu o bucurie care a făcut din ziua de vineri o sărbătoare a cărții, a creativității, dar și a zâmbetului. Citind apoi chestionarele anonime pe care le-au completat elevii despre această întâlnire, am fost cu toții impresionați de ceea ce au mărturisit elevii: Ioana Nicolaie, un autor contemporan, primul pe care l-au văzut mulți dintre ei,  se dovedise pentru ei cum s-au așteptat, dar mult mai mult: frumoasă, deșteaptă, modernă, magică.

Elevii au făcut un prim pas pe calea creației, care poate continua, așa cum au spus elevilor reprezentantele editurii, Marcia Marin  și Alina Covaciu, prin concursul de scriere creativă „ Locuiește în poveste”, prin publicarea creațiilor lor în revista Ordinul Povestitorilor, prin concursul Trofeul Arthur și princoncursul Arthur dedicat vloggerilor și booktuberilor.

Se cuvine să mulțumim tuturor celor care au susținut școala în acest proiect, părinților, cadrelor didactice ale școlii, scriitoarei Viviana Pantazică, Editurii Arthur care trece dincolo de interesul comercial și realizează proiecte ce își propun apropierea elevilor de literatura contemporană pentru copii și pentru adolescenți cât și cultivarea și stimularea gândirii critice și a creativității copiilor prin activități de lectură și de scriere creativă.

Un proiect al redacției revistei ARIPI a Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești.

Ora de sport, altfel!

Cum este sportul practicat cu ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri?

În data de 21.02.2020, elevi ai Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, au trăit o astfel de experiență alături de specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș, desfășurând în sala de sport a instituției de învățământ, o activitate care a avut ca scop informarea și educarea elevilor cu privire la pericolul pe care îl reprezintă consumul și traficul de droguri.

La acțiune au participat comisarul de poliție Neacșu Marius, coordonator al C.P.E.C.A. Argeș și medicul specialist Pătru Luminița. Au avut discuții interactive pe tema propusă și experimente legate de afectarea modului de percepție a realității pe care alcoolul și drogurile o produc asupra creierului.

Să practici un joc de echipă, să alergi, să prinzi mingea și să pasezi unui coechipier, nu a mai fost la fel! Ochelarii au modificat totul! Viteza, timpul de reacție, echilibrul și distanțele au fost altfel! Limitările fizice ale capacităților motorii, nesiguranța și controlul limitat al propriului corp, împreună cu dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, nesiguranță puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele trăite și împărtășite celorlalți colegi.

Concluzia orei de sport: consumul de droguri sau de alcool, nu este un joc! Drogurile schimbă realitatea! Fă sport doar tu! Nu ai nevoie de droguri în echipa ta!

Sursa: http://ana.gov.ro/

Imaginația prinde Aripi


Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, în colaborare cu Grupul Editorial ART, organizează, în perioada 27-28 februarie 2020, sub egida 

„Sărbătoarea Arthur – Întâlnire cu literatura”

o serie de activități dedicate Programului Cultural „România citește”

 • târgul de carte Arthur;
 • tombola cu premii în cărţi pentru elevii participanţi la târgul Arthur;
 • reduceri personalizate pentru elevi;
 • podcastul Care-i faza cu cititul;
 • cursuri de lectură performativă pentru copii;
 • întâlniri ale elevilor și profesorilor cu autori din portofoliul Arthur.

Avem ocazia prețioasă de a ne întâlni cu două scriitoare dedicate atât celor mici, cât și celor (mai) mari dintre noi: ADINA POPESCU și IOANA NICOLAIE.

Pe Adina Popescu, cititorii o pot cunoaște din articolele sale din „Dilema veche” sau filmele documentare pe care le realizează, în timp ce copiii s-au plimbat pe Calea Moșilor sau poate i-au cunoscut pe Pricolici, Todosia sau zmeul Tase, locuitori ai trilogiei „O istorie secretă a Țării Vampirilor”, prin intermediul acesteia. De asemenea, micii noștri autori ai revistei „Aripi” ar putea participa la concursul de creație literară și plastică, organizat de Editura Arthur, în cadrul revistei „Ordinul povestitorilor”, coordonată tot de Adina Popescu.

Ioana Nicolaie se adresează sensibilității cititorilor prin romanele sale cu note autobiografice, fluide și profund poetice: „Pelinul Negru”, „Cartea Reghinei” și volumul de poezii „Lomografii”. Ioana Nicolaie este creatoarea fabulosului univers din „Ferbonia” și „Vertijia”, unde micii cititori au luat parte neînfricați la misiuni alături de Luvia, Fil și misteriosul animăluț Piper. Copiii s-au împrietenit și cu simpaticele ei personaje, precum ariciul Arik și spionul Kme.

Aplecându-se asupra minților creative ale copiilor, pe care le-au modelat în spiritul libertății, Ioana Nicolaie și Adina Popescu au organizat ateliere în cadrul taberelor de creație ale Editurii Arthur, „Locuiește în poveste”. Acestea s-au materializat prin publicarea anuală a volumelor colective de juniori, precedate de cele ale seniorilor, din colecția „Cărțile mele”. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești se bucură a fi gazda acestui eveniment cultural, menit să apropie copiii de literatura contemporană, să le trezească atât plăcerea de a citi și de a plonja în fantezie, cât și provocarea de a scrie la rândul lor, depășind normele școlărești.

Sarbatoarea-Arthur-v1

Un eveniment organizat și promovat de colectivele redacționale ale revistei ARIPI și site-ului oficial https://www.scoala11.ro/ al Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești.

Forțele Navale Române la Școala Mihai Eminescu Pitești

În perioada 17-20 februarie 2020, peste 2.000 de elevi din județul Argeș, s-au întâlnit cu marinarii militari, care le-au prezentat ofertele educaționale ale instituțiilor militare de învățământ de marină.

În plus față de interacțiunea cu elevii argeșeni, delegația Forțelor Navale Române a avut planificate, în Pitești, și două evenimente la care au invitatat populația civilă. Luni, 17 februarie, la Centrul Cultural din municipiu, între orele 17.00-18.00, s-a desfășurat vernisajul expoziției de pictură cu tematică marină „Marea în culori” (invitați sunt pictorii Alexandru Ghinea, Niculae Găgeanu și Andrei Pennazio), iar, în intervalul orar 18.30-20.00, la VIVO Mall Pitești, a fost marcată Ziua actelor de bunătate, prin organizarea expoziției interactive „Aducem marea mai aproape de tine!”, la care au fost prezentate elemente de tehnică de scufundare, machete de nave și materiale de Marină și s-au derulat ateliere interactive de confecționat diferite împletituri și lucrări marinărești.

Scafandrii, infanteriștii marini, militarii de la bordul navelor de luptă, studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și elevii Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, precum și cei ai Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” au efectua escale în unitățile de învățământ gimnazial și liceal din localitățile Curtea de Argeș (marți, 18 februarie, la Colegiul Național „Vlaicu Vodă”, Liceul Tehnologic „Constantin Dobrescu”, Liceul Tehnologic „Ferdinand I”, Școala Gimnazială „Mircea cel Bătrân” și Școala Gimnazială „Regina Maria”), Mioveni (miercuri, 19 februarie, la Liceul Teoretic „Lucia Zamfirescu” și Școala Gimnazială „George Topârceanu”), Țițești (miercuri, 19 februarie, la Școala Generală „I.C. Lăzărescu”) și Pitești (joi, 20 februarie, la Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, Colegiul Tehnic „Costin D. Nenițescu”, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Colegiul Național „I.C. Brătianu”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” și Școala Gimnazială „Mircea Eliade”).

Marinarii militari au desfășurat, în județul Argeș, și o serie de acțiuni umanitare și de voluntariat, au adus un zâmbet și o mângâiere, unui grup de copii instituționalizați într-un centru de plasament și unui grup alcătuit din 200 de persoane vârstnice din două centre de îngrijire și asistență, cu sprijinul unor agenți economici și al unor ONG-uri. 

Le dorim SUCCES în carieră, tuturor celor ce aleg cariera militară!

Sursa: https://www.navy.ro/

A apărut numărul 33 al revistei ALPHA!


Dorim să mulţumim tuturor celor implicaţi în realizarea acestei reviste, acum când s-a încheiat încă un an ce a adus noi reuşite în palmaresul colectivului revistei Alpha: locul I la faza judeţeană şi Diploma Laureat la faza naţională a Concursului Naţional de Jurnalism şi Reviste Şcolare, dar şi Premiul al II-lea la Concursul Interjudeţean “Science4you”, un concurs deosebit, pe care îl prezentăm în paginile acestei reviste pentru că este o bună ilustrare a conceptului STEAM (Science, Technology, Engineering, the Arts and Mathematics): o abordare modernă, interdisciplinară a cercetării și inovării, care este în curs de a fi asimilată în învățământul preuniversitar.Educația STEAM abordează aceleași materii (ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică), dar cu ajutorul gândirii creative și a artelor aplicate. Astfel putem apela la ambele emisfere ale creierului – emisfera analitică și cea creativă – pentru a găsi cea mai bună soluție a unei probleme.

Un exemplu de geniu complex ce a fost interesat de toate laturile cunoaşterii este Leonardo da Vinci, de la moartea căruia anul trecut în mai s-au comemorat 500 de ani. Acesta a lăsat posterităţii opere de mare valoare în domeniul artei, dar şi schiţe ale unor tehnologii care lasă să se întrevadă o viziunea aparte asupra viitorului. A fost pasionat de zbor şi a schiţat maşinării avangardiste, precursoare ale aparatelor moderne ce au reuşit să ridice  omul în spaţiu, ducându-l în călătorii îndrăzneţe, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu 50 de ani, când doi dintre membrii echipajului Apollo 11 au devenit primii oameni care au păşit vreodată pe Lună.

Dorim să stimulăm elevii să gândească practic, creativ și analitic, să disece și să încerce diverse variante până reușesc, pentru că arta nu înseamnă doar pictură. Arta stimulează colaborarea, comunicarea, rezolvarea problemelor și gândirea critică, îmbunătățesc flexibilitatea, adaptabilitatea, productivitatea, responsabilitatea și inovarea. Indiferent de domeniul pe care îl va alege elevul în viitor, va avea abilitățile și deprinderile necesare să treacă cu brio orice test. De aceea revista noastră doreşte să fie o “tribună” a celor pasionaţi de ştiinţe şi doritori de a populariza acest domeniu prin mijloace diverse, aşa cum veţi vedea şi în acest număr!

Interviu cu Prof. univ. dr. ing. Gigel PARASCHIV, secretar de stat al Ministerului Educației și Cercetării


Emanuel MAZĂRE
membru în colectivul de redacţie

E.M.: Domnule profesor, doresc în primul rând să vă mulțumesc că ați acceptat să acordați acest interviu revistei „Aripi” a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Pitești; prin rubrica de interviu a revistei urmărim să oferim tinerilor cititori lecții de viață care să reprezinte modele de succes, dar și o cunoaștere concretă a realităților contemporane.

G.P.: Îmi face o deosebită plăcere să dau curs invitației dumneavoastră, în contextul în care această publicație remarcabilă, ce a împlinit jumătate de secol, se constituie într-un forum unde elevii se exprimă cu sinceritate, ardoare și inteligență, reprezentând astfel cu cinste o școală de renume.

E.M: În documentarea acestui interviu, am observat drumul dumneavoastră în carieră și am fost impresionat de realizările pe care le aveți. Ați putea împărtăși tinerilor cititori ai revistei „Aripi” momentele cele mai importante din evoluția dumneavoastră profesională?

G.P. : Cele mai importante momente sunt cele legate de școală, de bucuria de a învăța. În pregătirea profesională dorința principală a fost aceea de a deveni și de a fi un bun inginer, fapt ce a implicat un studiu neîncetat. Și, parafrazând un citat celebru, atunci când realizezi că nu te oprești niciodată din învățat devii profesor… iar profesia de „dascăl” îți conferă, pe de o parte, șansa de a dărui studenților din cunoașterea dobândită din studii, tratate și din articole, din laborator și din proiecte de cercetare, în principiu din orice sursă pertinentă de informație și, pe de altă parte, posibilitatea de a învăța în egală măsură de la aceștia și de la colegi. 
Consider oportun să ne întoarcem uneori cu gândul la prima zi de școală și să încercăm să transformăm în atitudine cotidiană zâmbetul, ardoarea și dorința de nou, specifice acelor clipe.

E.M.: Vizita dumneavoastră în orașul nostru reprezintă un moment important pentru Universitatea de Stat din Pitești, care vă va acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Ce reprezintă un astfel de titlu pentru dumneavoastră?

G.P. : Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa reprezintă o mare onoare și o responsabilitate deosebită față de comunitatea academică a Universității din Pitești. Acest titlu se constituie într-un semn de validare și de recunoaștere valorică a școlii de mecanică a Universității Politehnica din București, reprezentând un gest colegial de simbioză profesională, de chemare la consacrarea demnității profesionale și la dezvoltarea procesului creator realizat prin educație și cercetare. Chiar dacă acest titlu onorific are în vedere o persoană, acest fapt mă vizează într-o mică măsură, iar principalul merit este cel al instituțiilor noastre și al marilor profesori și pedagogi care au generat și generează cunoaștere, modelând caractere și formând specialiști.

E.M.: Am observat o îndelungată activitate a dumneavoastră ca secretar de stat în Ministerul Educației Naționale.  Ați putea să ne împărtășiți perspectiva dumneavoastră față de învățământul românesc, pe care îl cunoașteți îndeaproape?

G.P. : România alături de statele membre ale Uniunii Europene se regăsește în actualul spaţiu european al educaţiei, care are drept scop principal consolidarea învăţării, a cooperării şi a excelenţei. Se urmărește folosirea întregului potențial al educației și culturii atât pentru a crea locuri de muncă și pentru a favoriza creșterea economică și coeziunea socială, dar și pentru a-l transforma într-un mijloc prin care identitatea europeană să poată fi percepută în toată diversitatea sa. Principalele inițiative menite să creeze un spațiu european al educației vizează: 
educația și îngrijirea copiilor preșcolari;
îmbunătățirea predării și a învățării limbilor;
accesul universal la o educație de înaltă calitate, indiferent de nivelul socio-economic;
mobilitatea tinerilor, prin care aceștia să-și desfășoare o parte din studii în străinătate;
recunoașterea diplomelor de învățământ școlar și superior în toate țările UE;
civismul europenilor să se bazeze pe diversitatea Europei și pe patrimoniul său cultural etc.
Astfel, dezideratele actuale de atins la nivel național sunt legate de: educația si îngrijirea preșcolarilor, rata abandonului școlar timpuriu, învățământul dual, rata de angajare a noilor absolvenți ai învățământului preuniversitar, ponderea absolvenților de studii superioare și participarea adulților la procesul de învățare.
De evidențiat faptul că se derulează în continuare măsuri benefice privind echitatea în educație (cu privire la decalajul dintre mediul rural si urban, respectiv incluziunea rromilor).
La nivel universitar, în contextul celor menționate, România a făcut progrese notabile în ceea ce privește rata ocupării forței de muncă în rândul tinerilor cu studii superioare, calitatea în educație și activitatea de cercetare. De remarcat implicarea și participarea în cadrul programelor de mobilități academice, poziționarea în clasamente internaționale, adaptarea învățământului superior la noul proiect al universităților europene (raportat la cele 17 rețele de universități selectate, în 3 se regăsesc și universități din România). În fapt, universitățile europene se constituie în viitoare campusuri inter-universitare ce vor facilita libera circulație a studenților,a doctoranzilor, a personalului didactic și a cercetătorilor. Astfel se vor uni experiența, platformele și resursele necesare pentru a furniza programe sau module comune destinate să acopere diverse discipline și specializări. Aceste curricule vor fi foarte flexibile și vor oferi studenților posibilitatea să-și personalizeze educația, alegând ceea ce, unde și când să studieze, obținând astfel o diplomă europeană.
Învățământul românesc se situează alături de învățământul european în plin proces de schimbare de paradigmă în educație: de la educație asimilată în perioada timpurie la educație continuă de-a lungul vieții; de la metode clasice de învățare la metode digitale; de la învățarea pasivă (învățământul informativ) la învățarea experimentală, interactivă, imersivă (învățământ formativ); de la abordarea de masă a învățării la învățarea personalizată, individualizată etc.

E.M.: Pentru că suntem permanent bombardați cu negativism legat de învățământul românesc, v-am ruga să ne spuneți care sunt, din punctul dumneavoastră de vedere, aspectele pozitive ale școlii în România.

G.P. :  Școala românească, este caracterizată de aspecte pozitive, dintre care se pot remarca:
sistemul educaţional compatibil cu cel european, dezvoltat prin procesul Bologna, respectiv integrarea in spatiul european al educației și cercetării;
nivelul educaţional bun (absolvenţi din România se angajează cu succes în piața muncii din străinătate, performând în diverse domenii de activitate);
centrarea învățământului pe elev, respectiv pe student;
autonomia universitară;
atractivitatea universităţilor româneşti pentru studenţii străini, în baza nivelului de educaţie ridicat oferit;
colaborările naționale și internaționale la nivelul învățământului preuniversitar și universitar;
parteneriatele certe cu mediul socio-economic;
beneficiile reale la nivel socio-profesional pentru studenți, în prezent (mobilități internaționale și interne, burse, facilități de transport, recunoaștere internațională a diplomelor) și în viitorul apropiat (legitimația europeană de student, recunoașterea reciprocă automată a diplomelor și a perioadelor de studiu în străinătate, îmbunătățirea predării și învățării limbilor etc).
Nu în ultimul rând, trebuie menționată tradiția școlii românești care oferă modele și impune respect în mediile internaționale.E.M: Mulți dintre elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești sunt pasionați de matematică, de științe în general, și obțin performanțe cu care ne mândrim. Ce le transmiteți pentru a-i convinge să studieze la Universitatea Politehnică din București și nu la universități din străinătate?

G.P. : În Universitatea Politehnica din București, instituție de învățământ superior cu o tradiție de două secole, procesul educaţional este în continuă dezvoltare,  elementul primordial fiind centrarea pe student, de altfel, obiectivul principal al oricărei universităţi. Universitatea beneficiază de dotări  care asigură mediul favorabil dezvoltării personale și profesionale a studenţilor (laboratoare, amfiteatre, biblioteci, campusuri, centre de consiliere profesională etc), beneficiind de un corp profesoral remarcabil.
Asigurarea unor condiţii optime din punct de vedere al resursei umane și materiale constituie o prioritate permanentă în UPB, în strânsă legătură cu consolidarea internationalizării, dar si cu dezvoltarea parteneriatului cu mediul socio-economic.
Se derulează un parteneriat real cu studenții, bazat pe un învățământ formativ, aplicat, în care rezultatele nu întârzie să apară încă din primul an, iar acumulările și experiențele din facultate se concretizează cu succes în piața muncii. De evidențiat că toate aceste repere se regăsesc în instituțiile noastre de învățământ superior.
Universitatea Politehnica București participă activ la programele educaţionale de mobilităţi studenţeşti finanţate de către Comunitatea Europeană – LifeLong Learning Program / ERASMUS + şi Leonardo da Vinci.
Alături de politehnica bucureșteană sunt peste 30 de companii multinaţionale cu care s-au dezvoltat, în parteneriat, laboratoare şi platforme de cercetare performante, programe de internship, toate în beneficiul studenţilor.

E.M:  Cariera dumneavoastră reprezintă un model de succes, pe care ne-am dori ca elevii școlii noastre să-l urmeze. Ne-ați putea spune ce pasiuni ați avut când erați copil și ce profesori v-au influențat alegerile în viață?

G.P. Privind în urmă peste ani remarc că principala pasiune a fost cititul, poate simțind încă de pe atunci cartea ca pe un dar pe care îl poți deschide mereu, dar și un mod de a călători fără frontiere în lumea descrisă de fiecare „poveste”.
Și aș face o pledoarie pentru citit invitând copiii, tinerii și nu numai … să se bucure atât de fascinația lecturii, dar mai ales de beneficiile dovedite știintific (îmbunătățirea memoriei; extinderea nivelului de  creativitate; dezvoltarea abilității de gândire critică; perfecționarea comunicării, a vocabularului și a scrisului, sporirea concentrării, creșterea empatiei etc).
Despre „dascălii mei” pot spune că fiecare și-a lăsat amprenta asupra existenței mele și au contribuit în alegerile mele. Dintre mentorii mei îmi amintesc cu emoție de învățătorul Ilie Caraman, de profesorul de matematică din liceu Vergil Robitu și de distinșii profesori din Politehnică, domnii Pavel Babiciu și Ioan Păunescu.

E.M: Dacă v-ați întoarce la anii copilăriei, este ceva ce ați schimba în alegerile pe care le-ați făcut?

G.P.  Dacă ar fi posibil să călătoresc în timp cu înțelepciunea mea de-acum, probabil aș schimba câte ceva.
Acest lucru bineînțeles că este o utopie, dar de multe ori ne însoțesc în minte versurile lui Arghezi
”Fă-te, suflete, copil /Şi strecoară-te tiptil/Prin porumb cu moţ şi ciucuri,/Ca să poţi să te mai bucuri”

E.M.: Generațiile de copii ai zilelor noastre sunt foarte legate de tehnologie și sunt permanent în concordanță cu noile descoperiri. Cum credeți că va influența acest aspect lumea viitorului?

G.P.:    Chiar dacă iniţial avansul tehnologic era folosit preponderent în procesul de producție, acum a ajuns în cotidian, astfel că viața ni s-a schimbat într-un mod radical. Nimeni nu cred că îşi imagina lumea așa cum este astăzi și, de asemenea, nimeni nu își poate imagina ce va fi nici pe o perioadă scurtă de 10 ani pentru că lucrurile evoluează din ce în ce mai rapid.
Orice sferă a vieții noastre s-a „tehnologizat”. Din păcate, tehnologia ne face să devenim mai impersonali, să comunicăm din ce în ce mai mult prin intermediul diferitelor rețele sau cu ajutorul telefonului și ne pierdem ușor, ușor capacitățile de a vorbi față în față cu o persoană; mulți copii nu mai ies afară să se joace fiindcă fac acest lucru pe computerul personal și devin astfel încă de mici sedentari și cu posibile probleme de adaptare la societate.
Tehnologia face parte din viața noastră, deci cu atât mai mult a dumneavoastră. De exemplu, din cele 7,6 miliarde de persoane din întreaga lume, în luna ianuarie 2019 aveau acces la internet peste 4,3 miliarde de persoane, 3,4 miliarde de persoane fiind utilizatori activi ai platformelor de social media.
Generația digitală a devenit capabilă să realizeze mai multe sarcini în același timp, însă acest lucru vine alături de costuri în termeni de timp și performanță. Pe de o parte, există date care arată că timpul mare petrecut în fața televizorului, utilizarea în exces a telefoanelor mobile inteligente, a Facebook etc. se reflectă într-un impact negativ asupra evoluției școlare, însă printr-o abordare echilibrată privind durata și natura lor, toate acestea pot deveni benefice.
Orașe inteligente (digitalizate), sisteme de transport autonom integrat, realitate haptică, inteligența artificală și multe altele sunt provocările următoarelor decenii, cărora elevii noștri trebuie să le răspundă.

E.M.:  V-am ruga să caracterizați prin cinci adjective tinerii de astăzi.

G.P.:    Conform profesorului Thomas Ziehe, generația de astăzi crește într-o cultură cotidiană – una nereglată de norme puternice, cum a fost cazul generațiilor noastre de părinți. Părinții noștri trebuiau să se conformeze normelor: datoria, autodisciplina și autocontrolul emoțional făceau parte din învățarea timpurie. Existau modele de succes și tipare clasice de reușită în viață. Astăzi, rolurile s-au redistribuit, regulile pot fi adaptate, procedurile pot fi personalizate, nu se mai pune accent pe ceea ce este permis sau nu, ci pe ceea ce este acceptabil sau tolerabil. Datorită acestei renunțări din ce în ce mai largi la tradiție, cultura copiilor noștri ține de preferințe, e orientată către sensibilități personale, către ce simte și își dorește fiecare, către grade mai largi de alegere, interpretare, acțiune, personalizare.
Pe de altă parte, ceea ce la tinerii de astăzi pare libertate extremă sau nepăsare, în interiorul lor, se manifestă ca nesiguranță şi nevoie de orientare. Cu cât ești mai desprins de norme sociale, de ceea ce „trebuie” sau „ar fi frumos să faci”, precum şi de siguranța celor care îți dictează cum să fii, cu atât ești mai nevoit să dezvolți în interior o busolă personală, care să îți dea autoritate și echilibru în lume. Din acest motiv al desprinderii de norme, tinerii de astăzi sunt sensibili și fragili, dar adesea sunt consideraţi ca având un nivel de cultură submediocru. Viața lor nu se mai orientează după necesitatea dobândirii unei culturi generale, a unui repertoriu de idei și expresie din marii clasici ai omenirii.
Dar tinerii din ziua de azi sunt nu numai sensibili și fragili, ci şi mai inteligenţi, mai dezinhibaţi şi mai creativi decât cei din generaţiile anterioare.

E.M: Vă mulțumim pentru  onoarea pe care ne-ați făcut-o acordând acest interviu revistei „Aripi” și vă dorim succes și inspirație în activitatea dumneavoastră!

A apărut „Aripi”, 95-96/2020Salutăm apariţia numărului dublu Aripi 95-96/2020 (Ianuarie 2020), în același format editorial de înaltă ținută ca cele trei apariții ale anului 2019, în care veți găsi articole și creații literare ale elevilor Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” ce reflectă gândurile, trăirile și preocupările acestora despre copilărie și despre timp! Inocență, dar și surprinzătoare profunzime, culoare și vis, toate cuprinse între paginile unei reviste școlare de valoare!

Felicitări colectivului redacțional și profesorilor îndrumători!

În 2019 am sărbătorit 50 de ani de când revista „Aripi” reprezintă un adevărat simbol al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, 50 de ani în care noi, elevi și profesori deopotrivă, ne-am dedicat cauzei nobile a educației, atingând performanțe în toate domeniile. „Aripi” a încununat în timp, toate eforturile depuse, fiind un colaj de sentimente și amintiri pentru absolvenții școlii. An de an, ambiția de a fi cei mai buni, de a ne depăși limitele și de a explora s-a materializat în publicarea acestei reviste minunate pe care oricine ar răsfoi-o cu drag.

Aripi, înălțați-vă cât mai sus!


CONCERTUL DE CRĂCIUN (2019)


Pentru că iubim sărbătorile creștine de iarnă, atmosfera lor caldă, intimă, relaxantă, decorațiunile de bun gust, tradiția veche și sfântă a colindelor!

Vă oferim CONCERTUL DE CRĂCIUN (2019), al Corului Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, un eveniment cultural-educațional tradițional al ultimilor ani în unitatea noastră de învățământ.

În Amfiteatrul Mihai Eminescu, într-o cromatică picturală aparte, copiii și cadrele didactice sunt îmbrățișați în mod natural de ritmul colindelor populare românești.

Sperăm să trezim în sufletele Dumneavoastră rezonanțe afective de înaltă sensibilitate și de puternică intensitate.

Crăciun Fericit!Am plecat să colindăm… Tradiţie şi sărbătoare la şcoala noastră

Sărbătorile de iarnă au reprezentat pentru membrii corului școlii noastre, coordonat anul acesta de doamna profesoară Marilena Chircioagă, o perioadă de activitate intensă, prin care au fost reafirmate valorile Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”: prețuirea culturii, a tradiției care individualizează spiritualitatea românească, a frumosului.Elevi din corul școlii ne povestesc:

Am pornit pe drumul colindelor, respectând tradiții și obiceiuri românești. După multe ore de repetiții, ziua cea mare a sosit. Nerăbdători, emoționați de ocazia de a cânta bucuria Nașterii Domnului, dar și de a purta portul popular, am susținut concerte la Primaria Municipiului Pitești, la Inspectoratul Școlar Județean Argeș, la diverse instituții de stat (Institutul Pomicol din Mărăcineni) sau private (Banca Transilvania), trusturi de presă locale (Curier TV).

Iarina COACĂ, clasa a VIII-a BAm colindat în școala noastră, unde profesorii ne-au aplaudat cu căldură. Nu vom uita lacrimile de emoție ale dascălilor noștri, bucuria pe care le-am adus-o în această frumoasă perioadă a sărbătorilor de iarnă.

Paula CREMENESCU, clasa a VII-a D

Ca o încununare a muncii noastre, ultima apariție a corului a fost la evenimentul local parte a programului național Cantus Mundi, ce a avut loc la Sala Lumina a Centrului Cultural Județean Argeș.

Ioana TOROABĂ, Clasa a VIII-a ANe bucurăm că am avut ocazia să ne exprimăm prin colind, îmbrățișare caldă și duioasă sub formă artistică a cântecului, aprecierea pentru valorile reale, tradiționale, ale poporului nostru.

Campanie de educare, informare și prevenție a consumului de tutun, droguri și alcool în școală și în afara ei

Fenomenul consumului de tutun, alcool şi droguri reprezintă o problemă majoră de mare actualitate în rândul tinerilor, o problemă de sănătate publică, un fenomen care a luat amploare în societatea actuală românească. 

Astfel, s-au desfășurat în perioada 27- 6 decembrie 2019, în sălile de clasă şi în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”, activităţi educativ-informativ-preventive în cadrul Campaniei Antidrog cu tematica Drogul, o iluzie scump plătită! iniţiate şi organizate dedomnul director, prof. dr. Marian Haiducu, doamna director adjunct, prof. Iris Tănăsescu şi doamna prof. Magdalena Matei-Săndoiu, în colaborare cu doamna prof. psiholog Roxana Constantin, cu profesorii diriginţi şi cu Asociaţia Română Antidrog, Filiala Piteşti-Argeş.

Implicarea activ-participativă a elevilor, a profesorilor şi a invitaţilor au vizat obiectivle:

EDUCAREA ELEVILOR ÎN VEDEREA CONȘTIENTIZĂRII FACTORILOR DE RISC ASOCIAŢI CU DEPENDENŢA:

 • Factori psihologici (stres, impulsivitate, căutarea de senzaţii tari, depresie, tulburări de personalitate etc)
 • Influenţe ale mediului (lipsa ataşamentului părinte-copil, expunerea la abuzuri fizice sau emoționale, anturaj);
 • Consumului de alcool, de ţigări sau alte droguri la o vârstă fragedă;
 • Comportamentul agresiv sau comportamentul inadecvat timid;
 • Lipsa supravegherii de către părinţi etc.

DISEMINAREA FACTORILOR DE PROTECŢIE ÎMPOTRIVA CONSUMULUI DE DROGURI PRECUM:

 • Autocontrol;
 •  Monitorizarea de către părinţi a activităţilor copilului;
 • Comunicare deschisă părinte-copil/ implicarea părinților în viața copiilor;
 • Performanța școlară;
 • Legătura permanentă a familiei cu instituțiile şcoalare şi organizaţiile religioase;
 • Politici de prevenţie şi combatere a consumului de tutun, alcool şi droguri.

ŞCOALA, CA FACTOR PROTECTIV ÎMPOTRIVA CONSUMULUI DE DROGURI, joacă un rol esențial în dezvoltarea psihosocială, de protecție şi prevenţie a consumului de tutun, alcool şi droguri prin crearea unor rețele bazate pe cooperarea şi comunicarea părinților, elevilor şi a profesorilor cu instituţiile abilitate.

          Activităţile educativ-preventive au cuprins materialelor didactice informative (videoclip-uri, broşuri etc), urmate de dezbateri interactive cu elevii. Invitaţii, doamna director Liliana Bran şi domnul preşedinte Dorin Popa, reprezentanţii Asociaţiei Române Antidrog, Filiala Piteşti-Argeş au răspuns prompt la toate întrebările adresate de elevi, au dezbătut studii de caz sau situaţii diverse, astfel încât să înţeleagă toţi participanţii riscurile la care se pot expune prin consum.

La finalul activităţilor, doamna profesor Magdalena Matei-Săndoiu a încheiat sugestiv cu mesajele:

 “RĂSPÂNDEŞTE LUMINA, IAR ÎNTUNERICUL SE VA RISIPI DE LA SINE” – Erasmus din Rotterdam –

„ALEGE VIAŢA, FĂRĂ ILUZII SCUMP PLĂTITE!”

Activitate interdisciplinară de omagiere a satului românesc, cu ocazia zilei de 1 Decembrie


Anul 2019 a fost proclamat ca Anul omagial al satului românesc, cu scopul de a sublinia că  satul este spațiul în care s-au format şi s-au păstrat, de-a lungul timpului, multe dintre valorile autentice spirituale, culturale şi identitare ale poporului român.

          Satul e țara. Satul e tezaurul de adevăr și de poezie în care se păstrează neprefăcut și viu, sufletul nostru etnic. Acolo e tradiția și folclorul care lămurește firea, forța și geniul unui neam. Acolo sunt însușirile specifice ale poporului, focul și credința lui. Sufletul nostru se lămurește prin sat. afirma în 1928 Gh. D. Mugur într-un eseu din volumul „Florile”.          În prezența domnului director Marian Haiducu, a doamnei coordonator de programe educative Nadia Pantazică, a membrilor catedrelor de română, de religie, de informatică și a d-nei bibliotecare Lilieana Dumitru, elevii școlii, coordonați de cadrele didactice, au prezentat materiale power point și creații literare cu teme care reflectă profunda legătură între ființa poporului nostru și sat, matrice spirituală a poporului român, aceasta fiind  reflectată în literatură populară și cultă. De altfel, literatura reflectă una dintre coordonatele spirituale fundamentale ale românilor, ortodoxismul, care identifică poporul nostru ca mentalitate și atitudine exitențială.


VIDEOclip „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”


*cu sunet


CREDITS:

FiRMA – Dulce Românie (bonus track-ul albumului “Descantece”)
Muzica: Daniel ‘Rocca’ Stoicea
Versuri: Mihai Eminescu

Producator muzical: Daniel ‘Rocca’ Stoicea
Asistent productie: Sorin Erhan

Trupa FiRMA:

Daniel ‘Rocca’ Stoicea (voce, pian, chitara)
Sorin Erhan (bass)
Adrian Coman (chitara, chitara solo)
‘Barbuță’ Constantin Bărbășelu (tobe, percutie)

Conține inserții din Imnul Național al României, ”Deșteaptă-te, române!”.

Versuri:

”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?
Braţele nervoase, arma de tărie,
La trecutu-ţi mare, mare viitor!
Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,
Tânără mireasă, mamă cu amor!
Fiii tăi trăiască numai în frăţie
Ca a nopţii stele, ca a zilei zori,
Vis de răzbunare negru ca mormântul…”
(Extrase din poezia “Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” de Mihai Eminescu)

booking: concert@trupafirma.ro
Facebook: https://www.facebook.com/TrupaFirma
SoundCloud: https://soundcloud.com/TrupaFirma
Instagram: https://www.instagram.com/TrupaFirma

photo credits:
Claudiu Popescu: https://www.facebook.com/claudiu.pope…
Naluca: https://www.facebook.com/naluca.photo…
Andrei Musat: https://www.facebook.com/AndreiMusata…

Emoția unui decembrie


La noi decembrie înseamnă sărbătoare:
E vis , ecou, poem și basm
Emoții clare, e o lumină pură
Unicitate, Suflet și Căldură.

La noi decembrie-i un vis
Credință, spirit, dar, colindă
E calea gândului smerit
Spre steaua care-a răsărit

La noi decembrie-i ecou
Istorie, popor, un neam și-o țară
E educația ce naște românism
Și sentimentul de patriotism

La noi decembrie-i poem
E artă,  metaforă și stil
E dorul lui transpus la noi în faptă
Predat la tablă, în glasuri vesele sau șoaptă

La noi decembrie-i un basm
Cu Zmei, cu Feți-Frumoși și Cosânzene
Speranța binelui făcut până la capăt
Credința descuiată dintr-al iubirii lacăt.Galerie foto 2018


Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești mulțumeste SC Leblanc Illuminations România SRL pentru sprijinul acordat în decorarea cu tematica sărbătorilor de iarnă, a intrărilor, parcului și curții interioare ale instituției noastre de învățământ.


La mulți ani, România!


Istoria ne învață că a-ți cunoaște trecutul este o lecție care te ajută să trăiești mai bine viitorul.

De aceea, facem în fiecare zi eforturi pentru ca româncuțele și românașii Școlii „Mihai Eminescu” să poată spune peste decenii că România este țara în care au crescut, au învățat respectul, au învățat să iubească, au prosperat și au devenit la rândul lor părinți. Să poată să afirme cu mândrie că România este patria lor!

Astăzi, 1 decembrie, una dintre zilele emoționante, cu mare încărcătură istorică, haideți să îmbrăcăm cu toții haina mândriei de a fi român și să împărtășim tuturor bucuria sărbătorii!


La mulți ani, țară de poveste!

La mulți ani, români!Acțiune de informare a elevilor privind drepturile și responsabilitățile lor


În cadrul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” s-a desfășurat în data de 22.11.2019, în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”, activitatea educativă Drepturile şi responsabilităţile copiilor raportate la comunitate! organizată de Comitetul de conducere al Consiliului elevilor, coordonat de doamna profesoară Magdalena Matei-Săndoiu,  în colaborare cu doamna profesoară psiholog Roxana Constantin, cu Europe Direct Argeş, departament al Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu”, şi cu Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti. Au participat la această activitate importantă pentru educația tinerilor de azi responsabilii claselor de elevi de la ciclul gimnazial, invitaţi şi conducerea unităţii de învăţământ.

Activitatea educativă a vizat ca obiective principale:

 • educarea copiilor în vederea conștientizării propriilor drepturi și responsabilități;
 • diseminarea principiilor Convenției ONU cu privire la drepturile copilului;
 • creșterea gradului de respectare a drepturilor copilului;
 • implicarea copiilor și a tinerilor în activități de educație nonformală, prin derularea de sesiuni interactive de informare privind drepturile copilului.

        Scopul întrunirii educative a fost, deci, acela de a informa elevii în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, de a-i face pe aceștia să-și însușească noi valori, abilităţi de comunicare şi de participare la acţiuni sociale. Copiii au aflat astfel, că principala prioritate a UNICEF în ceea ce îi priveşte este legată de bunăstarea materială, de sănătatea şi de siguranţa lor, de educaţie, de comportamente şi riscuri, de condiţiile generale de trăi.

De exemplu, a fi copil şi consumator în Uniunea Europeană reprezintă un adevărat avantaj pentru că pot să călătorească, să cumpere ceea ce îşi doresc, să studieze, să aibă în general mai multe şanse. Sprijinul financiar este asigurat de familie, prieteni sau de reţelele de sprijin, iar tehnologia oferă libertăţi şi oportunităţi de petrecere a timpului liber, de  interacţiune, de comunicare şi de informare.

Mai întâi, doamna profesoară Magdalena Matei-Săndoiu a prezentat drepturile copilului prevăzute de Convenţia ONU adoptată la data de 20 noiembrie 1989, după care a dat cuvântul invitaţilor

Acţiunea a continuat prin prezentarea materialelor didactice (prezentare power point, videoclip, broşuri etc), urmate de dezbateri interactive susţinute de doamna Ionela Panait, reprezentant Europe Direct Argeş şi de domnul Marin Dragomir, preşedintele Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Piteşti.

Pentru realizarea feedback-ului, elevii, împărţiţi în echipaje de 5-6, au primit chestionare cu întrebări din tematica abordată, iar răspunsurile acestora au confirmat faptul că acţiunea desfăşurată şi-a atins obiectivele şi scopul. Profesorul coordonator a mulţumit invitaţilor, conducerii şi elevilor pentru reuşita evenimentului educativ şi a rugat reprezentanţii claselor să-şi informeze colegii despre activitate, despre noţiunile şi informaţiile dobândite cu acest prilej.


Ziua mondială drepturilor copilului

“Dacă vrem să avem cu adevărat pace în lumea asta , ar trebui să începem cu copiii.”
Mohandas K. Gandhi

Pe data de 20 noiembrie, celebrăm Ziua Mondială  a Drepturilor  Copilului, ocazie bună pentru a ne aduce aminte care sunt  drepturile de care se bucură fiecare copil din lume.

Se sarbătoresc, astfel, 30 de ani de când  Adunarea Generală  a Națiunilor Unite  a ratificat Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului.

Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” a marcat această zi  prin realizarea unei activități  de informare a copiilor cu privire la drepturile si întadoririle acestora.

Copiilor li s-au prezentat, în prima parte a activității, într-o manieră interactivă, semnificaţia zilei de 20 noiembrie si principalele  drepturi de care se bucură un copil, drepturi reglementate de Convenţia Drepturilor Copilului. În a doua parte a activității a fost proiectat un filmuleţ ce prezintă drepturile copilului pe inţelesul tuturor.

De asemenea, pentru a pune în valoare creativitatea copiilor, au fost desenate pe o planşă în formă  de copac toate drepturile copilului întruchipate sub formă de frunze.Școala „Mihai Eminescu” – școală prietenoasă cu natura!


Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești participă în anul școlar 2019-2020 la Programul Școli Prietenoase cu Natura derulat de Societatea Ornitologică Română, un program de educație pentru natură inclus în Calendarul Activităților Educaționale Naționale (CAEN).

Programul se află la cea de-a patra ediție, anul trecut, înregistrând o participare de aproape 14.000 de elevi . Programul Școli Prietenoase cu Natura are ca scop protejarea biodiversității și educația ecologică în școli.


Regulament_Ghid_Scoli-Prietenoase-cu-Natura_2019-2020


Prin acest proiect dorim să încurajăm fiecare proprietar de grădină și fiecare profesor sau elev să își împartă spațiul cu speciile urbanizate și chiar să le ajute prin câteva acțiuni simple, precum: amplasarea unui cuib artificial, a unei adăpători sau hrănirea păsărilor în timpul iernii.

Ziua Mondială a Animalelor – 5 octombrie 2019

În săptămâna 30 septembrie-6 octombrie 2019, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a participat la activitățile proiectului județean dedicat Zilei Mondiale a Animalelor.Proiectul educațional județean, coordonat la nivelul școlii noastre de prof. dr. Haiducu Marian, prof. Tănăsescu Iris, prof. Popa Miana și prof. Pantazică Nadia s-a constituit dintr-o diversitate de activități (workshop-uri, prezentări PPT, expoziții de desene, colaje, afișe) la care au participat elevii noștri, alături de cadre didactice și elevi din școlile partenere.

Scopul proiectului a fost acela de conștientizare a importanței tuturor animalelor  pentru om și pentru existența vieții pe Terra, realizarea unei deschideri culturale multidimensionale care să-i sensibilizeze pe elevi și să determine dorința lor reală de a le proteja.

Cambridge Assessment English – Ediția a II-a la școala noastrăCu bucurie vă anunţăm că în data de 22 februarie 2020, şcoala noastră va da startul organizării celei de a doua ediţii de examene Cambridge, în parteneriat cu British Council România – Key English Test – atât pentru elevii şcolii noastre, cât şi pentru cei ce provin din alte şcoli din judeţ.

Candidaţii vor participa la 3 probe distincte:  proba de Speaking, proba de Reading şi Writing, proba de Listening – acestea cuprinzând o serie variată de itemi de evaluare a cunoştinţelor generale de limba engleză, dar şi specifice unor teme de interes pentru vârsta elevilor de gimnaziu. Acest examen vine în sprijinul elevilor care doresc să îşi dezvolte competenţele lingvistice şi care conştientizează nevoia verificării acestora într-un cadru diferit, în afara clasei şi cu examinatori externi.

Certificatul dobândit de elevi în urma promovării acestui examen reprezintă atât recunoaşterea internaţională a cunoştintelor acestora, conform Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL), precum şi oportunitatea de a accesa o clasă cu profil bilingv la admiterea în liceu.

Vă amintim că vă puteţi pregăti suplimentar accesând o serie de materiale foarte utile, puse la dispoziţie gratuit de către British Council România:
• pentru proba de speaking, puteţi accesa acest 
link
• pentru proba de listening, puteţi accesa acest 
link
• pentru pregătire generală, găsiţi mai multe informaţii 
aici și aici

În vederea înscrierii la examenul din data de 22 februarie 2020, vă aşteptăm la sediul instituției noastre de învățământ, în perioada 11 noiembrie 2019 – 20 decembrie 2019, sau vă rugăm să ne scrieți pe adresa de email examene.cambridge@scoala11.ro.

Cercul pedagogic al profesorilor din învățământul primar, 07.11.2019


,,Să nu-i educăm pe copiii noştri pentru lumea de azi. Această lume nu va mai exista când ei vor fi mari şi nimic nu ne permite să ştim cum va fi lumea lor. Atunci să-i învăţăm să se adapteze”. (Maria Montessori – Descoperirea copilului)


Sub acest generic, în data de 07.11 2019, Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” a fost gazda Cercului Pedagogic Nr. 3, al profesorilor din învăţământul primar, prima întâlnire planifi- cată pentru acest an școlar. Tema abordată în cadrul cercului pedagogic a fost ,,Educaţia nonformală – punte între cunoştinţele predate şi punerea lor în practică”, subiect de mare actualitate la nivel internaţional.

La dezbatere au participat profesori de la şcolile ,,Mihai Eminescu”, ,,I.L.Caragiale”, ,,Ion Minulescu” şi ,,Tudor Muşatescu” din Piteşti.
Activitatea noastră a dat ocazia întâlnirii cu doamna Florentina Marin-trainer de design floral de la florăria Floralis, în cadrul atelierului de creaţie ,,Aranjamente florale de toamnă”, prilej de mare bucurie pentrut noi toţi, iubitori de frumos. Îndrumaţi de specialist, inspiraţi de multitudinea, varietatea şi frumuseţea florilor, am realizat combinaţii cromatice şi estetice deosebite, într-un ambient autumnal cald şi primitor. Fiecare echipă a dat dovadă de creativitate, produsele finale fiind deosebit de inspirate şi demne de a fi expuse publicului larg.
Întâlnirea a prilejuit un schimb util de idei în cadrul mesei rotunde organizate în urma susţinerii unei serii de referate interesante pe tema educaţiei nonformale. Într-o atmosferă plăcută şi destinsă, s-au discutat multe aspecte reale întâlnite în munca la clasă, însoţite de soluţii practice, verificate cu succes.

Cu mare plăcere am urmărit cu toţii diseminarea proiectului cu titlul ”TICC – Profesorul-Creator de Conţinut interactiv” – un proiect Erasmus +, coordonat de Polonia şi implementat de ISJ Argeş, coordonatorul din România al proiectului fiind doamna profesor Florina Biculescu.
Seria de activităţi s-a încheiat cu o sesiune de discuţii productive şi eficiente în schimbul de experiență la nivelul membrilor cercului nostru, noul şi vechiul, inovaţia şi tradiţia, spontaneitatea şi formalul găsindu-şi punctele comune şi ducând la propuneri interesante ale participanţilor pentru tematica cercurilor viitoare.


Cercul pedagogic al profesorilor din învățământul preșcolar, 07.11.2019


„Copilului i-aş da aripi, dar i-aş permite să înveţe singur să zboare”. (Gabriel Garcia Marquez)


Pornind de la aceasta premisă, în data 7 noiembrie 2019 , Grădinița cu Program Normal a Școlii Gimnaziale ,,Mihai Eminescu” Pitești a fost gazda întâlnirii membrilor Cercului Pedagogic Nr. 7, al profesorilor din învăţământul preșcolar. Temele abordată în cadrul cercului pedagogic au fost ,,Unitatea de învățământ pentru educație timpurie și rolul ei în construirea comunităților de învățare de la nivelul comunității”, prezentată de către responsabilul de cerc doamna Maruța Ristoiu, și ,,Învățarea ca act situat între câștig și risipă” prezentată de către profesor învățământ preșcolar Cristina Soare. La activitate au participat profesori de la grădinițele ,,Mihai Eminescu” Pitești, ,,Floare de Colț” Pitești, Coșești, Dârmănești și Topoloveni. Activitățile de formare în care educația timpurie, unicitatea copilului, promovarea actului didactic diferențiat și rolul educatoarei în grădiniță au transformat lucrările cercului pedagogic într-o autentică experiență de învățare. De asemenea întâlnirea din cadrul cercului a prilejuit un schimb de bune practice, de idei între generații, din care au rezultat: câștig, calitate, continuitate. Seria de activități s-a încheiat cu o sesiune de discuții productive şi bine – venite în formarea profesională a cadrelor didactice din învățământul preșcolar.


Imagini din timpul activităţilor:

Monitorizarea calităţii apei la Izvorul Craiovei            Săptămâna trecută, zilele de 24 şi 25 octombrie 2019 nu au fost nişte zile oarecare pentru elevii claselor a VI-a D şi a VII-a D. În spiritul tradiţiei anuale, sub atenta îndrumare a profesorilor de la catedra de ştiinţe a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”-Piteşti, aceşti elevi au participat la ziua de monitorizare a apei din semestrul I al anului şcolar 2019-2020.            Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este un program educaţional internaţional menit să stimuleze organizarea şi implicarea publică în acţiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei, oamenii de pretutindeni fiind încurajaţi să testeze calitatea apelor prin efectuarea de monitorizări de bază ale acestora. În prezent acest program este coordonat de EarthEcho International, sub denumirea EarthEcho Water Challenge. Ziua Internaţională de Monitorizare a Apei este sărbătorită oficial la 18 septembrie, dar activităţile de monitorizare se pot desfăşura oricând, din 22 martie (când se aniversează Ziua Mondială a Apei) până la 31 decembrie.

            Societatea Apă Canal 2000 SA s-a implicat din anul 2004 în desfăşurarea acestui program la nivel local, în acest sens colaborând cu mai multe şcoli din judeţul Argeş, în cadrul Programului Educaţional Piky. Scopul acestei acţiuni este formarea unei atitudini de respect pentru natură şi dezvoltarea unui comportament responsabil faţă de mediul înconjurător.            În cadrul acestui program, elevii au realizat determinări ale temperaturii aerului, temperaturii apei, pH-ul apei, oxigenului dizolvat şi turbiditatea apei. Activitatea experimentală s-a desfăşurat în aer liber, la izvorul de apă potabilă din Cartierul Craiovei.

            S-a folosit kit-ul de determinări „World Monitoring Challange”, pus la dispoziţie de SC Apă-Canal 2000 SA, utilizînd probe de apă recoltate de la Izvorul Craiovei. Rezultatele vor fi încărcate pe site-ul EarthEcho (o bază de date internaţională). Aceste analize sunt verificări de rutină care oferă o indicaţie preliminară şi imediată cu privire la sănătatea şi calitatea apei, în urma cărora se poate determina cu uşurinţă dacă apa este poluată.            Acţiunea a fost monitorizată de doamna inginer Simona Moaghen, reprezentant al SC APA CANAL SA, responsabila proiectului educaţional Piky, care a apreciat implicarea activă a elevilor, cât şi buna colaborare cu profesorii şcolii.

            Prin acţiuni simple precum testarea calităţii apei la nivel local, schimbul de date pe plan internaţional şi luarea de măsuri pentru protejarea resurselor de apă, indivizii, şcolile, întreprinderile şi organizaţiile pot ajuta comunităţile să devină mai sănătoase şi mai durabile.Emoții de toamnăÎn noi, anotimpuri își fac loc cu migală,
Răsună puternic un foșnet de frunze,
E toamnă!… Un cor de mesteceni ne spune,
Cu glas ca de îngeri ne cheamă afară.

Se-aude și-un sunet de clopot din școală,
Imagini sonore rulează vibrând,
În verde-soldat stau tuie amețite,
De-aceeași beție perfect naturală.

Ne mângâie soarele cu raza lui clară,
Zâmbind în amurgul unui ceas de povară.
Se ascunde apoi poetic prin frunze
Și spune: Toamna aceasta, e cert primăvară!

Se văd în înalturi, pe cer, traiectorii,
Reflex al vitezei ideilor noastre,
În mod geometric, raportat la simboluri
Emoții de toamnă, complet tranzitorii.Proiect internațional de educație interculturală, la a XIV-a ediție, al Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești cu Şcoala „Milutin I Draginja Todorovic” Kragujevac, SerbiaÎn perioada 20-24 octombrie 2019 s-a derulat prima etapă a celei de-a XIV-a ediție a proiectului internațional pe care Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești  îl implementează anual cu Şcoala Milutin I  Draginja Todorovic Kragujevac (Serbia), anul acesta sub titulatura „Inspirație pentru un viitor fără bariere culturale”.Proiectul presupune schimb educațional la nivel de cadre didactice și elevi, în spiritul cunoașterii directe a istoriei, civilizației tradițiilor și culturii vecinilor noștri sârbi din regiunea Kragujevac.Orașul Pitești și orașul Kragujevac sunt înfrățite încă din 1971, în anul 2000 reînnoindu-se această relație de bună colaborare care a permis schimburi culturale, tabere pentru elevi cu performanțe școlare deosebite, participări ale oficialităților locale, prin reciprocitate, la diverse evenimente organizate de cele două municipalități.Detalii despre proiect și desfășurarea primei etape aici


Premiu obținut pe scena Filarmonicii de „Florile” Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești

Corul Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, coordonat de doamna profesoară de muzică, Elena Marilena Chircioagă, a participat luni, 21 octombrie, la Festivalul-Concurs Județean “Flori de cântec strămoșesc”, organizat pe scena Filarmonicii din Pitești. Iubitoare a folclorului, ea însăși interpretă de muzică populară, doamna profesoară a reușit să insufle elevilor dragostea pentru valorile tradiționale autentice, pentru artă și pentru frumos.

Festivalul a reunit peste 160 de participanți, din zece unități de învățământ, fiind organizat pe două secțiuni: Interpretare vocală-soliști și Grupuri. Juriul a fost alcătuit din profesioniști: celebra interpretă de muzică populară Cristina Turcu-Preda, realizatorul de emisiuni folclorice Ioana Anton și prof. univ. Sorin Mazilescu.

Elevii școlii noastre au câștigat locul al doilea la secțiunea Grupuri (11-14 ani), iar eleva Patricia Dumitrescu, din clasa a V-a A, a obținut mențiune la secțiunea Interpretare vocală-soliști. Purtând costume populare, cântând și jucând, elevii au luminat prin artă și frumos chipurile spectatorilor, ale părinților și ale profesorilor.

Felicitări!

Concursul național Gazeta Matematică și Viitoriolimpici.ro, Ediția a XI-a

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești încurajează viitoarele generații de olimpici la matematică propunând elevilor pasionați de matematică din clasele IV-VIII înscrierea la Concursul Național Gazeta Matematică Viitoriolimpici.ro , Ediția a XI-a 2019/2020

Gazeta Matematică și Viitoriolimpici.ro este un concurs național avizat de MEN, organizat de Societatea de Științe Matematice din România și Intuitext.

Regulamentul General al Ediției a XI-a a Concursului Gazeta Matematică şi ViitoriOlimpici.ro din acest an,este disponibil accesand

https://www.viitoriolimpici.ro/regulament

Concursul are ca scop cultivarea aptitudinii elevilor de a rezolva, generaliza şi comenta problemele de matematică, dobândirea deprinderilor de exprimare corectă, în scris şi oral, şi de utilizare eficientă a calculatorului în procesul de instruire. Vechile concursuri anuale ale Gazetei Matematice precum şi Concursul anual al rezolvitorilor „Nicolae Teodorescu” sunt continuate într-o nouă formulă.

LuminaMath 2019

Fundația Lumina Instituții de Învățământ organizează în acest an cea de-a XXIII-a ediție a Concursului Național de Matematică LuminaMath.

Ca în fiecare an, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești susține participarea elevilor săi, conform tradiției.

Ediția din acest an  se va desfășura gratuit, pentru elevii claselor II-VIII, și va avea același format ca anul trecut: Etapa Online și Etapa Scrisă.

De menționat că Etapa Online se va desfășura pe parcursul a mai multor zile pentru toate clasele.

Pentru o mai bună informare în legătură cu toate detaliile de participare din acest an, vă rugăm să consultați Regulamentul oficial al concursului accesând:  https://luminamath.ro/regulament.html

Succes!

Pe harta matematicii


Aproape 70 de profesori de matematică din 14 orașe cu tradiție în educația matematatică sau centre universitare din România și de la trei universități din afară (Statele Unite ale Americii și Canada) au participat, în perioada 11-13 octombrie 2019, la cea de-a XXIII-a Conferință Anuală a Societății de Științe Matematice, găzduită de Universitatea din Pitești și Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești. Timp de trei zile, în cadrul lucrărilor în plen și pe secțiuni, participanții au prezentat 38 de lucrări pe teme de actualitate din domeniul matematicii. Geometrie Neeuclidiană, intepretări fizice și aplicații în fizică, Tetraedre ideale în geometria hiperbolică, Operatori demicontractivi – O contribuție românească remarcabilă, Interdisciplinaritate: matematica și educația fizică, Numărul e și constanta lui Euler, Inegalitatea Bernoulli tratată elementar, De la Data Analysis la Topologie, sunt câteva titluri din lucrările prezentate în cadrul celor trei secțiuni ale Conferinței: Cercetare matematică, Problemistică și Didactica matematică și istoria matematicii. Au fost prezenți profesori de la școli gimnaziale, licee și universități din România (Bacău, Brașov, București, Câmpulung-Muscel, Cluj, Constanța, Corabia, Curtea de Argeș, Drobeta Turnu-Severin, Galați, Iași, Medgidia, Pitești, Roman), dar și din străinătate: Dan Burghelea (Ohio State University, Columbus, Ohio), Remus Radu (University of Toronto, Canada), Bogdan Suceavă (California State University, Fullerton, California). Cea de-a XXIII-a Conferință Anuală a Societății de Științe Matematice din România, a fost organizată de Societatea de Științe Matematice din România (SSMR) – Filiala Argeș, Institutul de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române, cu sprijinul Universității din Pitești, Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu din Pitești și Centrului de Cultură Brătianu Ștefănești.Mulțumiri tuturor colaboratorilor locali pentru sprijinul acordat.


Sursa: http://upitmedia.ro

Profesor Ruxandra Isabel Stoica (1977 – 2019)Cuvintele își pierd puterea în fața tragediei care a copleșit echipa Școlii Gimnaziale “Mihai Eminescu” Pitești.

Colega noastră, Ruxandra Stoica, învățătoare de 22 de ani a școlii noastre, o ființă plină de viață, a trecut fulgerător, astăzi, 5 octombrie 2019, în rândul celor adormiți, aducând durere și neconsolare doamnei Maria Stoica, elevilor ei, din clasa a II-a C și colegilor alături de care formase, în cei 22 de ani, o adevărată familie. Suntem cu gândul și fapta alături de familia îndurerată.

Să ai călătorie lină, Ruxandra!


Tuturor celor care au cunoscut-o pe prof. Ruxandra Isabel STOICA, elevi, colegi sau prieteni, care vor să-și ia rămas bun, la ceasul dureros al despărțirii, familia pune la dispoziție următoarele informații:

 • Corpul neînsuflețit este depus pana marți 08.10.2019, ora 10.00, în incinta Bisericii „Cimitirului Sfântul Gheorghe” din Pitești, Str. stadionului, nr. 6
 • Marți, 08.10.2019, între orele 10.30 și 11.30, Ruxandra va fi prezentă pentru ultima oară la școala sufletului ei, Școala „Mihai Eminescu” din Pitești, Str.Tineretului, nr. 4, intrarea principală.
 • Ceremonialul religios al înmormântării va avea loc marți, 08.10.2019, începând cu ora 12.00, la Biserica „Cimitirului Sfântul Gheorghe” din Pitești, Str. Stadionului, nr. 6

In memoriam Ruxandra Isabel Stoica
(1977-2019)

E greu, din diferite pricini, să scrii despre oamenii care ți-au fost colegi și apropiați, vreme de peste 22 de ani, mai ales când aceștia au fost smulși fulgerător dintre noi, din miezul vieții, la numai 42 de ani.

Ruxandra Stoica a pus tot ce avea mai bun în slujba celor 7 generații de elevi, cărora le-a vorbit despre cifre și litere și pe care i-a învățat să scrie, să citească, să spere, să iubească, să ocrotească, pe scurt, să fie oameni.

Colegă bună și săritoare, fire organizată, perseverentă și exigentă, Ruxandra n-a precupețit niciun efort în a-și face datoria de dascăl, sacrificându-și răbdarea și timpul liber în favoarea a ceea ce îndeobște denumim școala.

În aceste momente grele, ne rugăm pentru sufletul ei, pentru familia îndurerată și pentru ca Dumnezeu să dea tuturor puterea de a spune: Profesorii nu mor niciodată!

Călătorie lină, Ruxi, spre Împărăția lui Dumnezeu!

Profesor pentru învățământul primar,
Nadia Elena Pantazică


Conferința SSMR 2019


Institutul de Matematică Simion Stoilow al Academiei Române, Universitatea din Pitești și Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești sunt parteneri oficiali ai Societății de Științe Matematice din România și a Filialei Argeș a acesteia, în organizarea Conferinței Anuale a Societății de Științe Matematice din România, ediția a XXIII-a, care se desfășoară în Pitești, între 11 și 13 octombrie 2019.Un proiect care anual reunește cercetători în domeniul matematică și domenii conexe domeniului matematică, dar și profesori recunoscuți în țară și în străinătate.

Societatea de Științe Matematice din România este una din cele mai vechi organizații profesionale din România și una din cele mai vechi societăți de matematică din Europa. Scopurile Societății sunt promovarea și răspândirea cunoștințelor matematice, îndrumarea și răspândirea cercetărilor originale din această ramură de știință, cultivarea în rândul tineretului a interesului pentru matematică.

Cu acest prilej se va acorda medalia de excelență profesorului Dan Burghelea, de la Ohio State University, probabil cel mai cunoscut geometru-topolog român, cu activități de dascăl de excelență, cu mulți matematicieni români formați, și cu o bogată activitate de susținere a a matematicii românești.


Mulțumim colaboratorilor locali pentru sprijinul acordat derulării la standarde înalte a lucrărilor conferinței!


21 septembrie 2019 – ziua mondială a curățeniei


Peste 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, coordonați cu entuziasm și dedicare de cadrele didactice, au participat la una dintre cele mai mari acțiuni de voluntariat organizate în țara noastră, „Ziua Mondială a Curățeniei”.

Elevii au învățat ce responsabilitate uriașă se află pe umerii lor și pe ai noștri, ai tuturor, de a păstra un mediu cât mai curat și de a conserva spațiile naturale. Aruncarea deșeurilor în mediu periclitează modul de viață sănătos și armonios pe care cu toții ni-l dorim. Puterea de a face o schimbare stă însă în mâinile noastre. Schimbarea în bine poate avea loc doar în urma mobilizării. Să luăm exemplul copiilor noștri, al micilor ecologiști ai școlii!

Metaloplastie


Artistul plastic și scriitorul Constantin Samoilă, inginer constructor pensionar, om de cultură cu o activitate bogată, recunoscută și respectată la nivel județean și național, a oferit Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești adevărate bijuterii artistice, realizate prin metaloplastie, care redau imagini ale poetului național Mihai Eminescu, simbolul spiritualității românești.

Suntem onorați să găzduim aceste lucrări impresionante, semn al prețuirii culturii și a frumosului în școala noastră, care oferă tuturor măcar un moment de bucurie și de încântare, de înălțare spirituală din tumultul vieții cotidiene.

Mulțumim artistului Constantin Samoilă pentru darul de preț pe care l-a făcut elevilor noștri la început de an școlar!Prima zi de școală​Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești, 9 septembrie 2019, o zi încărcată de emoție și de lumină.Prima zi de școală pentru 147 de copii de la clasa pregătitoare care astăzi și-au cunoscut colegii, pe doamna învățătoare sau pe domnul învățător. Zâmbete, lacrimi, teamă, speranță, toate aceste sentimente amestecate, scăldate în lumina soarelui auriu de toamnă, au încununat festivitatea de începere a anului școlar 2019-2020.

Domnul director Marian Haiducu a deschis festivitatea, urând tuturor, elevi și profesori, succes în noul an școlar. A urmat tradiționala slujbă religioasă săvârșită de părintele Claudiu Ionescu, prin care cei prezenți au simțit născând încrederea că noul an școlar va fi unul binecuvântat. Au fost invitați să vorbească celor prezenți domnul Leonard Bărăgău, reprezentant al Primarului Municipiului Pitești în consiliul de administrație al școlii și preotul Alin Neagoe, președintele APESMEP, asociație a părinților care a sprijinit permanent eforturile școlii de a oferi elevilor un spațiu educațional de calitate.

​Emoțiile s-au amplificat atunci când clasele pregătitoare s-au îndreptat spre sălile lor de clasă, întâmpinați de florile și de zâmbetele colegilor mai mari, conduși de doamnele învățătoare, urmați de părinți. A fost prima dată când s-au desprins de mama, de tata și au plecat cu doamna și colegii lor pe noul drum, al vieții. Pe rând au fost invitați în sălile lor de clasă și ceilalți elevi, de clasele I, a II-a, a III-a și a IV-a. Unii erau tare bucuroși, alții mai somnoroși…dar școala a început și de acum ne reluăm cu toții activitățile obișnuite: ore, teme, joacă, ore, teme, joacă…


* cu sonor


​La ora 13 au venit la școală elevii de la ciclul gimnazial. Cei din clasele a V-a, la început de drum și ei, emoționați, părinții de asemenea; cei mai mari mai liniștiți, încrezători, puși pe învățătură și pe fapte mari. Ne-au vizitat liceeni, foști elevi ai școlii, care nu ne uită și se întorc mereu către locul copilăriei lor și către oamenii dragi, diriginți și profesori.


​O zi frumoasă, a bucuriei revederii, a speranței și a optimismului, într-o toamnă aurie, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești.


aici -> #AlbumFoto 09.09.2019


Septembrie…O rază jucăușă mângâie ferestrele largi ale școlii.
Parcă nu se îndură să ne părăsească.
Se strecoară în clasă și rămâne uimită.
Wow!
Ce clasă frumoasă au piticii!
Abia aștept să le văd fețele fericite!Alături de școală, părinți iubitori au incercat să le creeze copiilor condiții minunate.Conceputa de un designer de interioare, lucrarea reprezintă o viziune contemporană asupra spațiului de studiu. Vechiul lambriu din lemn a primit haină nouă, gri provensal. În jurul nuanțelor de gri luminos s-a conturat mai apoi întreg ansamblul.Alocând timp și răbdare, dar mai ales multă dragoste, au reușit să pună în clasă o parte din sufletul lor frumos.Le mulțumim!În așteptarea bobocilor


*cu sonor


Veți păși în curând pe prima treaptă a celui mai important drum al vostru, școala, care vă urcă spre viață, spre viitorul plin de promisiuni. Noi, învățătorii și profesorii, vom fi alături de voi pas cu pas, treaptă cu treaptă, și an de an vom fi prietenii voștri cei mai buni, a doua familie în care veți crește și veți deveni oameni mari și frumoși.

Școala noastră vă oferă toate elementele necesare unei deveniri de succes și unei copilării armonioase: atenție și dragoste, siguranță, calitate în educație, împletirea dintre tradițional și modern, acces la proiecte interesante și la cele mai înalte competiții școlare.

Vă așteptăm cu emoție, v-am pregătit clase pline de culoare și de veselie, surprize precum un loc de joacă, spații educaționale în aer liber, teren de sport cu iarbă sintetică, laborator de informatică modern și multe altele pe care le veți descoperi pe rând.

 Anii zboară pe negândite și numai noi, profesorii, întinerim an de an, prin fiecare generație care vine în școala noastră să învețe și să se formeze în cea mai frumoasă etapă a vieții, copilăria. Ne vedem pe 9 septembrie, la ora 10, în curtea Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, să pornim împreună pe calea presărată cu flori a cunoașterii și a frumosului.


La mulți ani! Noul site al școlii a împlinit 1 an!


Tu, creație fină,
Azi te vom cânta!
Ne-ai mărit prestigiul
Și imaginea.

Ai adus lumină
Și mireasmă pură,
De un an încoace
Ne-ai adus căldură!

Ai pus în valoare
Aripi de poet,
Ai stârnit creație
Foarte insistent.

Tu ai dat culoare,
Flori și frumusețe,
Prezentând pe toate
Cu naturalețe.

Ai aprins în inimi
Dragoste curată,
Luminând cu stele
Școala minunată.

Ai pus într-un zâmbet
Razele de soare,
Am creat prin tine
Mare sărbătoare.

Ai impus în școală
O dorință vie
Pentru educație,
Pentru poezie.

Ai udat cu ploaie
Gânduri și idei,
Pentru toată școala
Și elevii ei.#Școala11IeriȘiAzi


Pe lânga multele critici aduse rețelei de socializare Facebook, nu putem să nu remarcăm schimbările pe care le-a adus compania americană în rândul societății. Unul din lucrurile interesante pe care le face este că reaminteste la intervale de timp, algoritmic stabilite, imagini, evenimente, clipe trăite și postate în trecut. Vrem, nu vrem, suntem raportați la trecut, atat noi ca indivizi, care sesizăm aceasta pe propriul cont, cât și implicit comunități de oameni care înlocuiesc ierarhiile tradiționale și care remodelează multe instituții din societatea noastră.

Dorim să împărtășim cu dumneavoastă unele amintiri din trecut, referitoare la evoluțiile din Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, pe care ni le pune la dispoziție rețeaua de socializare, dar nu numai, apelând și la arhiva personală a oricăruia dintre noi, oamenii din această instituție de învățământ.

Pentru a evidenția asta, avem nevoie de cel puțin două fotografii ale aceluiași obiectiv vizat, efectuate din același unghi și de la aceeași distanță, care să reliefeze evoluția în timp a subiectului analizei. Ar fi bine să cunoaștem exact anii în care s-au făcut succesiv fotografiile.

Ne propunem, în acest fel, să lăsăm celor care vor duce mai departe imaginea și prestigiul instituției, o bază de date cât mai completă despre evoluția în timp a unității noatre de învățământ


Instantanee
25.08.2016-25.08.2019
din curtea interioară a școlii
Tabăra Națională Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro, Ediția a X-a, Câmpulung, 19-24 august 2019Anual, în calendarul Calendarul concursurilor naționale organizate de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu terți, găsim Concursul Național Gazeta Matematică și Viitori Olimpici.ro, un parteneriat între MEN, Intuitext și Societatea de Științe Matematice din Romania
Concursul se derulează pe perioada unui întreg an școlar și presupune într-o primă fază parcurgerea a 8 etape de concurs online în paralel cu rezolvarea unor probleme selectate de organizatori din Gazata Matematică, precum și o faza finală, organizată anual în tabăra de la Câmpulung Muscel. Sistemul de premiere este dublu, pe de o parte acordându-se premii și mențiuni pentru rezultate la faza finală a concursului, pe de alta parte medalii pentru clasamentul elaborat ca medie aritmetică a punctajelor obținute le probele online, rezolvările problemelor din Gazeta Matematică, și proba finală de concurs din tabără.

În anul școlar 2018/2019, conform clasamentului urma primei faze, din Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, s-au calificat la faza finală din tabăra de la Câmpulung Muscel, următorii elevi:

 • Pavel Mălina-Carla, clasa a IV-a A, profesor îndrumător Nen Ion
 • Mazăre Emanuel, clasa a V-a E, profesor îndrumător Haiducu Marian
 • Stan Ștefan Mario, clasa a V-a E, profesor îndrumător Haiducu Marian
 • Deaconu Radu Andrei, clasa a VIII-a B, profesor îndrumător Haiducu Marian

Din motive personale elevul Mazăre Emanuel nu a putut participa în tabără.
Din echipa de proiect a făcut parte prof. Marian Haiducu

Ziua 1 – 19.08.2019: Start educație! Start distracție!

Tabăra este un proiect valoros nu numai prin cei 10 ani de existență, ci și prin sutele de elevi care au trecut prin această pepinieră de talente și prin cadrele didactice care s-au implicat cu dăruire. Proiectul a legat, ca un fir invizibil, oameni și idei, elevi si profesori, proiecte prezente și ambiții viitoare. S-au legat prietenii, s-au adunat amintiri și mai ales multe rezultate de care suntem cu toții mândri.

Într-o Românie în care pentru educație se găsesc pretexte și justificări neîntemeiate, dorința de a determina o evoluție într-un mod constant și valoros în rândul tinerilor matematicieni, ne-a animat an de an.
Ediția aniversară din acest an a Taberei Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro a adunat, în cifre: 180 elevi din clasele IV-XII, 6 invitați dintre cei mai buni elevi de la Olimpiada Națională de Matematică și Balcaniada de Juniori și 25 de profesori de specialitate.

Ne-am revăzut dupa un an, am avut festivitatea de deschidere la Colegiul Național Pedagogic Carol I Câmpulung Muscel și am aflat câteva, doar câteva din activitățile care ne-au fost pregătite.

Ziua 2 – 20.08.2019. Să numărăm împreună motivele de bucurie!

A doua zi de tabără a adus motive de bucurie pentru fiecare.
În prima parte a zilei cadre didactice din echipa de proiect au susținut lecții de matematică.

Foarte așteptate au fost Atelierele de Artă, deja devenite tradiție, dar și workshopurile de LaTex și programare. Unii din participanți au precizat că au așteptat un an de zile discuțiile referitoare la pregătirea de tip Olimpiadă Internațională de Matematică, iar alții au fost încântați de construcțiile amuzante. Iar de sport, ce să mai vorbim?! Sportul este mereu lăudat.

De ce organizatorii aleg și altfel de activități pe lângă cele de pregătire specifică la matematică? Răspunsul este simplu: se dorește ca zilele petrecute în tabără să se transforme în amintiri minunate pentru cei care dovededim în această perioadă potențialul de olimpici naționali și internaționali. În același timp, un elev fericit este acela care știe să jongleze atât cu rigoarea matematică dar și cu inspirația specifică domeniului ludicului uman. Întreaga echipă comună ViitoriOlimpici.ro, INTUITEXT și SSMR, a lucrat cu multa dedicare: înainte de deciderea finală activităților au avut întâlniri cu specialiștii educaționali, graphic designerii, specialiștii în programare, pentru a vedea ce activități sunt potrivite. Pasul doi, a însemnat alegerea tema ediției (anul acesta timpul) și a modalităților de a face totul cât mai interesant. Pasul trei a însemnat finalizarea tuturor aspectelor organizatorice până la detalii. Chiar și când vorbim de diplome, medalii, premii, organizatorii au tratat totul cu entuziasmul lucrului cel mai important: bucuria elevilor prezenți în tabără.

Haideți să păstrăm mintea deschisă pentru proiecte spectaculoase, indiferent de disciplină, și haideți să facem din această tabără cea mai frumoasă de până acum!Ziua 3 – 21.08.2019: Fiecare zi poate fi o aventură!

În această zi am îmbinat proba scrisă cu excursiile și concursurile din pădure.

O zi plină cu adevărat. Atelier de artă, excursii, provocări în pădure, workshop de programare, campionate de tenis și de șah… ne și mirăm cum au încăput toate într-o singură zi.

Tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro este o tabără inedită.
Tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro este o tradiție. Elevii se raportează la acest eveniment, îl așteaptă, învață de la profesori excepționali cu experiență în competițiile internaționale, leagă prietenii cu alți copii pasionați de matematică. Este o efervescență extraordinară care îi ajută sa fie mai buni, de la an la an (prof. Ion Cicu, redactor Gazeta Matematică)

Ne-a facinat vizita la Unitatea Militară de Vânători de munte din Câmpulung Muscel unde a avut loc prezentarea tehnicii de luptă, a echipamentelor și a unor adăposturi și capcane.Ziua 4 – 22.08.2019: Dacă este joi, este proba orală la matematică

Cunoscătorii știu de ce. Este deja tradiție în istoria de un deceniu a taberei, faptul că ziua a patra vine cu emoțiile probei orale în ceea ce privește soluțiile matematice. Deși mulți elevi am avut emoții, putem spune că am regăsit spiritul de campion și în rândul celor prezenți la această ediție.

Matematica merită să fie iubită de elevi. Și mai mult decât atât, înțeleasă în contextul vieții de zi cu zi. Avem nevoie de matematicieni de valoare care să influențeze în mod pozitiv proiectele viitoare ale lumii. Acum totul depinde de matematică. De la starea vremii care influențează comerțul internațional până la valorile de la bursă. Prin aceasta tabără-concurs vrem să aducem matematica mai aproape de elevi (prof. univ. dr. Radu Gologan, Președinte SSMR)

Am construit și astăzi amintiri minunate atât la Atelierul de desen dar și la atelierele de artă precum și la campionatele sportive.

Ne-am readunat cu drag, în jurul focului de tabără și am privit cu ceva emoție la ziua de mâine când avea să fie festivitatea de premiere.


Ziua 5 – 23.11.2019: Lecții de pregătire susținute de copii în tabăra Gazeta Matematică și ViitoriOlimpici.ro

Organizatorii au selectat înainte de finalizarea etapei on-line a concursului, mai multe lecții de matematică elaborate de elevi, în vederea susținerii publice de către aceștia în cadrul activităților taberei. O experiență foarte interesantă ce ne-a pus pe noi elevii în postura de profesori.

Lecția Metoda figurativă, altfel de figurație propusă de Pavel Mălina-Carla, elevă a școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, clasa a IV-a (îndrumător profesor pentru învățământul primar Nen Ion), a fost selectată de juriu si susținută public.


Festivitatea de premiere a adus pe podium doi dintre elevii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești:

 • Pavel Mălina Carla, Premiul II la concursul fazei finale din tabără si medalie de bronz în clasamentul general al competiției, la clasa a IV-a, Prof. Nen Ion

 • Stan Mario Ștefan, Mențiune la concursul fazei finale din tabără, la clasa a V-a, Prof. Haiducu Marian.

Felicitări!

Cambridge Assessment Key English Test: muncă multă – frumos răsplătităAnul școlar 2018-2019 nu se poate încheia fără să ne bucurăm de rezultatele deosebite ale elevilor participanți la examenul Cambridge Assessment Key English Test, organizat de către Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești în parteneriat cu British Council Romania.În calitate de Centru de pregătire pentru examenele Cambridge Assessment English, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Piteşti a oferit elevilor săi, dar şi altor elevi din județ șansa de a susține acest examen la sediul său în data de 15 iunie 2019. Cei 52 de elevi înscriși au susținut 3 probe de examen cu profesori evaluatori externi, desemnați de British Council, astfel: o probă orală, Speaking, o probă de Listening şi o probă scrisă, Reading and Writing. Rezultatele obținute de elevi atestă nivelul pregătirii lor la nivel european, foarte bun, având în vedere că mai mult de 80% dintre aceștia au primit Pass with Merit și Pass with Distinction.Certificatul dobândit în urma susţinerii cu succes a examenului are recunoaştere internaţională şi vine în sprijinul elevilor care doresc să îşi echivaleze proba de cunoştinţe de limba engleză pentru admiterea la clasele cu program bilingv în liceu.Felicitări!

Elev al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești premiat la Palatul Elisabeta din BucureștiElevul școlii noastre Emanuel Mazăre a participat vineri, 08.07.2019, la festivitatea de premiere a Concursului Internațional de creație originală „Basmele Reginei Maria”, unde a fost premiat și felicitat de Alteța Sa Regală Principele Radu pentru premiul obținut la acest concurs de creație artisitică, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române și al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.Aflat la a XIV-a ediție, concursul are ca obiectiv dezvoltarea simțului artistic al elevilor, a pasiunii pentru artă și pentru frumos, dar și a sentimentului de patriotism și de dragoste față de trecutul poporului nostru, de recunoaștere a valorilor sale fundamentale. Anul acesta, competiția elevilor artiști a înregistrat un adevărat record, cu 1750 de participanți la cele trei secțiuni ale sale: creație artistică (basm și jurnal), creație digitală și creație plastică. Participanții provin din 10 țări din Europa și din Asia și din 32 de județe ale țării.            Primiți la Palatul Elisabeta din capitală, elevii au fost ei înșiși personaje de poveste, lăsându-se cuprinși de farmecul trecutului și al nobleței prin vizita unui spațiu încărcat de istorie și de eleganță și au primit cu emoție premiile oferite de Alteța Sa Regală Principele Radu. Acesta le-a vorbit copiilor despre bucuria de a vedea crescând florile ale creației, an de an, prin efortul organizatorilor și al Palatului Copiilor din Craiova.La o vârstă fragedă, elevul clasei a VI-a E, olimpicul naţional la matematică Emanuel Mazăre, aduce din nou mândrie școlii noastre prin premiul al III-lea obținut la secțiunea de creație literară, basme, la acest concurs internaţional. Emoția momentului a fost încunată de o supriză: alături de diplomă, Emanuel a primit și volumul „A fost odată ca niciodată…” care cuprinde cele mai bune creații ale elevilor, printre care și-a descoperit cu bucurie basmul său, „Fiul cel olog și apa fermecată”. Iată că Emanuel împlinește ceea ce spunea într-un interviu poetul matematician al literaturii române, Ion Barbu: „Oricât ar părea de contradictorii aceşti doi termeni la prima vedere, există undeva, în domeniul înalt al geometriei, un loc luminos unde se întâlneşte cu poezia.”Mazăre_Emanuel_Fiulcelologșiapafermecată_Tănăsescu_I


Revista „Aripi” și revista „Alpha” au câștigat titlul de „Laureat” la etapa națională a Concursului de reviste școlare 2019În anul școlar 2018-2019 Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a sărbătorit cu mândrie 50 de ani de la apariția revistei „Aripi”, cea mai longevivă revistă școlară din Argeș. Evenimentul a fost celebrat prin numărul „Aripi la jubileu”, apariție editorială cu mare încărcatură sentimentală, care a cuprins ideile și trăirile generațiilor de profesori și de elevi ce au facut parte din colectivele redacționale ale revistei de-a lungul unei jumătăți de veac.


Încununarea eforturilor colectivului redacțional al acestei apariții editoriale de excepție, „Aripi la jubileu”, a fost câștigarea titlului de „Laureat” la etapa națională a Concursului național de reviste școlare, organizat anual de Ministerul Educației Naționale, la care participă revistele câștigătoare ale etapelor județene din toată țara.


Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești își dovedește înalta ținută intelectuală şi prin obținerea al doilea an consecutiv a titlului de „Laureat” cu revista ştiinţifică „Alpha”, revistă care concentrează pasiunea cadrelor didactice și a elevilor școlii noastre pentru cunoaștere a universului și a legilor sale.


Putem spune cu mândrie că școala lui Eminescu din Pitești poartă peste veacuri spiritul acestuia de gazetar pasionat, care a conturat prin paginile publicate în reviste precum „Convorbiri literare”, „Curierul de Iași”, „Timpul”, „Fântâna Blanduziei” caleidoscopul vremurilor sale.


În top la Evaluarea Naţională 2019Astăzi, 25 iunie, ora 12.00, Ministerul Educației Naționale a publicat rezultatele examenului de Evaluare Națională 2019, înainte de contestații.

Un număr de 23 de elevi argeşeni au obţinut medii de 10 (zece) la Evaluarea Naţională 2019, Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Piteşti ocupând primul loc în acest clasament, cu  patru elevi cu medii generale de 10 (zece):

 • Mihalcea Ştefan Gabriel,
 • Negrea Raluca Gabriela,
 • Pahonţu Teodora Alexandra
 • Robea Anda Teodora

S-au înregistrat:

 • 6 note de 10 la disciplina Limba și literatura română
 1. Mihalcea Ștefan Gabriel
 2. Negrea Raluca Gabriela
 3. Pahonțu Teodora Alexandra
 4. Petruțiu Darius Simion
 5. Răban Motounu Ioana
 6. Robea Anda Teodora
 • 17 note de 10 la disciplina Matematică
 1. Aldea Andreea Bianca
 2. Anghelache Cristian George
 3. Begeată Marius George
 4. Deaconu Radu Andrei
 5. Diță Andrada Nicoleta
 6. Dogeau Ana Maria
 7. Florea Eduard Ionuț
 8. Ghinea Maria
 9. Manea Teodora Cristina
 10. Mihalcea Ștefan Gabriel
 11. Negrea Raluca Gabriela
 12. Pahonțu Teodora Alexandra
 13. Rădulescu Robert Ștefan
 14. Robea Anda Teodora
 15. Șerbănescu Denisa Ștefania
 16. Ștefan Cristian Marian
 17. Turtureanu Teodor Dominic

La general rezultate foarte bune, care situează unitatea noastră de învățământ în topul celor mai bune unități de învățământ la nivel județean și național.


Felicitări!

Alb

Elevilor noștri de clasa a VIII-a, promoția 2019


Alb ca sfânta puritate
A virtuților povară,
Alb ca dor de libertate
Și eternă primăvară!

Alb ca sufletele voastre
Ca iubirea de-un poem
Ca un gând țintind spre astre
Ca speranța ce-o avem!

Alb ca o lumină lină
Ca un crin suav și dalb
Să vă fie viața plină
Numai de nuanțe… ALB!


Clasa a VIII-a A, 2019, diriginte prof. Sebastian Victorian Florescu

Clasa a VIII-a B, 2019, diriginte prof. Marinela Badea

Clasa a VIII-a C, 2019, diriginte prof. Elena Chipuc

Clasa a VIII-a D, 2019, diriginte prof. Domnica Stanciu

Clasa a VIII-a E, 2019, diriginte prof. Valentina Coman

Cambridge Assessment English – în premieră la școala noastrăZiua de 15 iunie 2019 marchează un moment important pentru şcoala noastră odată cu organizarea primei ediţii de examene Cambridge, în parteneriat cu British Council România. Aşa cum anunţam anterior, centrul nostru de pregătire şi testare a organizat examenul Key English Test pentru un număr de 52 de elevi, aparţinând atât Școlii “Mihai Eminescu”, cât şi altor şcoli din oraş.

Candidaţii au parcurs 3 probe distincte. Proba de Speaking s-a desfăşurat în două etape, pe echipe de câte 2 elevi. Proba de Reading şi Writing, care a durat 1 oră şi 10 minute, precum şi cea de Listening – 20 de minute, cuprind o gamă foarte largă de itemi de evaluare a cunoştinţelor generale de limba engleză, dar şi specifice unor teme de interes pentru vârsta elevilor de gimnaziu.

Toate tipurile de itemi și întrebări se bazează pe situații autentice și testează toate cele patru competențe – vorbire, scriere, citire și ascultare, de aceea pregătirea pentru examene îi ajută pe elevi să-și dezvolte competențele de care au nevoie în cadrul sau în afara orelor de curs. Examenele cuprind itemi și tipuri de întrebări motivante care fac învățarea plăcută, eficientă și plină de satisfacțiiAcest tip de examen ajută elevii să își dezvolte competențele lingvistice și să-și îmbunătățească limba engleză pas cu pas, vizează un anumit nivel al Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL) și oferă un sistem de verificare a acestor competenţe în afara orei de curs, cu o echipă de examinatori externi, special antrenaţi pentru fiecare nivel.

Mai mult, examenele au ca rezultat o diplomă internațională, care este recunoscută de mii de instituții și angajatori, precum și de Ministerul Educației Naționale din România. Având în vedere că recunoașterea examenelor de către Ministerul Educației Naționale este, de asemenea, structurată pe nivelurile CECRL, pregătirea pentru examene este în conformitate cu programa școlară. 

Examenele Cambridge English reprezintă o alegere din ce în ce mai frecventă pentru: 

 • a echivala proba de competență lingvistică pentru admiterea la clasa a 9-a cu program intensiv sau bilingv de predare a limbii engleze;
 • a echivala proba de competență lingvistică de la Bacalaureat;
 • a studia la universități prestigioase din România sau din afara țării;
 • a dovedi nivelul de limba engleză angajatorilor pentru un stagiu profesional sau recrutare.


Mai mult sau mai puţin temători, candidaţii au trăit o experienţă unică şi foarte valoroasă. Deşi emoţiile au fost prezente, tinând cont că pentru elevii de clasele a VI-a şi a VII-a era chiar primul examen din viaţă şi acela la o limbă străină, impresiile generale au fost pozitive, iar cei mai mulţi dintre ei şi-au schimbat fizionomia temătoare de la început într-un chip vesel şi zâmbitor la finalul zilei!


„Olimpiada deșeurilor” – Locul I – elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”Elevii clasei I E de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, coordonați de prof. înv. primar Zamfir Florentina, au participat pentru al doilea an consecutiv la Campania Națională de colectare selectivă „Olimpiada deșeurilor”, implementată de CCR, cu susținerea Ministerului Educației Naționale și a Inspectoratului Școlar Județean Argeș.Anul acesta, copiii au reușit să colecteze o cantitate impresionantă de deșeuri de tipul bateriilor uzate (DBA), mobilizând cu entuziasm și responsabilitate familiile, rudele și prietenii. Drept urmare, micii școlari de clasa I au fost desemnați câștigătorii Premiului I, în cadrul acestui concurs. Reprezentanții CCR au fost prezenți în Pitești pentru a oferi premiile într-un cadru festiv unde au participat toți elevii clasei I E, însoțiți de cadrul didactic coordonator.Emoțiile au atins punctul culminant atunci când au aflat că marele premiu constă într-o excursie organizată pentru întreaga clasă. Copiii au fost încântați de premiul oferit și și-au propus să participe și în anii următori cu aceeași implicare, conștienți fiind, că viitorul planetei este în mâinile noastre de la cei mici, până la cei mai mari.


Evaluarea activității din cadrul Programului Mondial Eco-Școala


Marți,12.06.2019, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești a primit vizita de reevaluare pentru menținerea statutului Eco – Școală și a premiului simbol „Steagul Verde”. Comisia de evaluare a fost compusă din prof. dr. Cornelia Dincă, președinte CCDG România, Petru Dincă, vicepreședinte CCDG România, prof. Mariana Dejanu, inspector ISJ Argeș, insp. Leonard Bărăgău, Primăria Municipiului Pitești, ing Roxana Rolea, Agenția Națională pentru Protecția Mediului Argeș.Coordonat de doamnele profesoare Tomescu Maria Claudia și Stanciu Domnica, comitetul Eco-Școală format din reprezentanți ai fiecărei clase, a prezentat comisiei de reevaluare, raportul privind activitatea desfășurată în perioada anilor școlari 2017 – 2019, sub forma unui material PPT. Acesta a cuprins o multitudine de activități  organizate și desfășurate sub Eco Codul „Suntem o echipă formată pentru a păstra Terra curată”. Accent deosebit a fost pus pe temele centrale ale Programului: ”Curtea și parcul școlii” și  „Managementul deșeurilor”.O impresie foarte bună au lăsat mesagerii Eco – claselor, care au intrat în dialog cu doamna prof. dr. Dincă Cornelia, care le-a lansat nenumărate provocări și i-a încurajat să fie creativi în acțiunile ce urmăresc ocrotirea  mediul atât de necesar pentru o viață sănătoasă.Materialele prezentate – fotografii, machete, colaje  expuse în sala de festivitate, cât și vizitarea școlii,a curții și parcului acesteia, au fost apreciate la superlativ de membrii comisiei, care a fost convinsă că Steagul Verde este la loc de cinste în Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” PiteștiConcluzionând, conducerea C.C.D.G., a ținut să felicite întreg colectivul de cadre didactice, elevi, dar și părinți, pentru modul în care au înțeles să implementeze Programul mondial Eco-Școala. În semn de recunoștință, doamna președinte a oferit școlii materiale promoționale specifice programului, îndemnându-i să continue activitățile eco pentru cristalizarea priceperilor și deprinderilor formate în obișnuințe și comportament ecologic responsabil.Conducerea școlii a apreciat activitățile desfășurate și a menționat faptul că rămânerea în program reprezintă oportunitatea realizării unor acțiuni instructiv – educative complexe privind educația ecologică, cu implicarea activă a actorilor educaționali (elevi, cadre didactice, părinți), cu un ecou important în rândul comunității noastre locale.

Prof. Domnica Stanciu, coordonatorEco-scoala-final


Sărbătoarea sfârșitului de an școlar 2018/2019Joi 13.06.2019, ora 18.00, în curtea interioară a Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, frumos amenajată de festivitate, s-a tras cortina peste acest an şcolar. A fost un eveniment ce a încununat munca de un an a elevilor și cadrelor didactice, un an plin de momente unice, o demonstrație a opțiunii alegerii elevilor și părinților să studieze la una dintre cele mai prestigioase şcoli gimnaziale din Piteşti, locul unde se pun bazele unui învățământ de calitate și unei educaţii sănătoase. Acest lucru este punctat de rezultatele obţinute de elevii unității de învățământ la diferitele olimpiade naţionale, concursuri naționale, concursuri inter-judeţene şi alte întreceri şcolare la care elevii instituției de învățământ au luat parte.Momentul simbol al predării cheii şcolii

În fiecare an, unul din mometele încărcate de sensibilitate și emoție, este cel în care este predată cheia şcolii. Astfel, Anda Theodora Robea, şef de promoţie 2019, elevă în clasa a VIII-a D, a predat cheia elevei cu cele mai bune rezultate la nivelul claselor a VII-a, Delia Achim, din clasa a VII-a C. Cele două eleve, în discursul lor, au mulţumit tuturor cadrelor didactice pentru devotamentul şi dragostea de care dau dovadă.

Anda Theodora Robea, clasa a VIII-a D:

Fiind ultima dată când vă vorbesc în calitate de elevă a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu“, după opt ani în care mi-am pavat drumul cu gustul dulce-amărui al provocărilor şi experienţelor vieţii de şcolar, vreau să le mulţumesc profesorilor şi profesoarelor pentru tot sprijinul oferit în tot acest timp. A fost o perioadă în care am încercat din suflet să mă autodepăşesc. Le urez succes tuturor şi sunt sigur că şi elevii care vor urma vor duce mai departe renumele acestei instituţii de învăţământ din Piteşti

Delia Achim, clasa a VII-a C

Pentru mine a primi cheia şcolii este o mare onoare şi o încununare a muncii mele de până acum. Rezultatele obţinute sunt datorită profesorilor care au investit mult efort şi muncă în mine. Le mulţumesc tuturor profesorilor pentru efortul depus de-a lungul timpului, oameni care m-au susţinut şi au predat de aşa natură încât toate aceste rezultate mi s-au părut normale. Le mulţumesc tuturor profesorilor care mi-au insuflat dragostea de carte.Premierea elevilor Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu“ cu rezultate la olimpiade și concursuri

Un alt moment cu adevărat deosebit în programul festivității, a fost premierea, cu sprijinul Asociației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești (A.P.E.S.M.E.P.), a tuturor elevilor care au obţinut rezultate notabile la cele mai importante concursuri şcolare. Astfel au fost premiaţi elevii care au obţinut rezultate deosebite la olimpiadele naţionale, fazele naționale și județene, la concursurile naţionale din calendarul Ministerului Educaţiei Naționale, concursurile regionale şi cele inter-judeţene. În urma analizei în consiliul de administrației și la nivelul A.P.E.S.M.E.P., conducerea școlii a subliniat decizia de a premia doar rezultate la competițiile mai sus enumerate, în contextul existenței unor foarte multe rezultate obţinute de elevi și la concursurile judeţene, asta pentru că ar fi fost depăşit timpul alocat acestei ceremonii.

Au fost momente de neuitat pentru că pe scenă au urcat toţi elevii care au făcut cinste unităţii de învăţământ, aceştia participând la nenumărate concursuri şcolare, obţinând premii cu adevărat importante. De data aceasta micuţii au primit premii constând în cărţi şi nu diferite sume de bani. Decizia aceasta a fost luată de comun acord de către A.P.E.S.M.E.P. şi Consiliul de Administraţie.

Toate rezultatele la concursurile școlare ale elevilor școlii noastre sunt disponibile pe site-ul instituției de învățământ, www.scoala11.roPremii pentru tombola jubileului revistei „Aripi“

Un alt moment emoţionant, asteptat cu nerăbdare, a fost premierea câștigătorilor tombolei organizate cu prilejul jubileului revistei Aripi. La acel moment a fost organizată o ceremonie, la Teatrul Alexandru Davila Pitești, iar acum au fost anunţaţi câştigătorii tombolei, în prezență unor reprezentanți ai sponsorilor, cărora, ținem să le mulțumim.


Festivitatea de acordare a premiilor la învățătură și disciplină

În finalul festivităților s-au acordat premii de excelență, premii și mențiuni pentru rezultate foarte bune la învățătură și disciplină, celor mai merituoși elevi ai  școlii.


Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ este locul unde elevii fac primii paşi spre o carieră de succes.


Felicitări!

A apărut „Aripi”, 93-94/2019Aripi 91-92/2019 (Ianuarie 2019), Aripi la Jubileu/2019 (Aprilie 2019), Aripi 93-94/2019 (Mai 2019) sunt trei realizări editoriale deosebite ale Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești în decursul a numai cinci luni, un efort necuantificabil al membrilor colectivului redacțional, elevi și profesori, al multor cadre didactice îndrumătoare, al colaboratorilor și prietenilor care ne-au sprijinit.

Vă mulțumim!

Am sărbătorit 50 de ani de când revista „Aripi” reprezintă un adevărat simbol al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, 50 de ani în care noi, elevi și profesori deopotrivă, ne-am dedicat cauzei nobile a educației, atingând performanțe în toate domeniile.

La mulți ani!

Aripi” a încununat în timp, toate eforturile depuse, fiind un colaj de sentimente și amintiri pentru absolvenții școlii. An de an, ambiția de a fi cei mai buni, de a ne depăși limitele și de a explora s-a materializat în publicarea acestei reviste minunate pe care oricine ar răsfoi-o cu drag.

Să avem aripi pentru zboruri înalte!

La mai puțin de o lună de la lansarea numărului aniversar „Aripi la Jubileu”, purtător al nostalgicei teme a timpului, îndemn spre zborul către viitor al împlinirii tuturor visurilor, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” editează numărul 93-94 al revistei „Aripi

Să avem aripi ascuțite până la nori!


Revista care mi-a dat și mie… aripi


Avem onoarea să vă prezentăm un interviu cu doamna Ecaterina Andronescu, Ministru al Educației Naționale, apărut în numărul jubiliar al revistei „Aripi” a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești.

Cu toții o cunoaștem prin activitatea îndelungată din domeniul educației românești, prin acțiunile reformatoare asupra sistemului de învățământ, precum și prin cele ce se anunță în al patrulea mandat de ministru al Educației.

Dar, mai presus de toate acestea, Ecaterina Andronescu a devenit, în ultimii 20 de ani, doamna politicii și a învățământului românesc, o femeie admirabilă prin ținută, eleganță și sobrietate.


Prof. univ. dr. Ecaterina ANDRONESCU
Ministru al Educaţiei Naţionale

Reporter: Doamna Ministru, vă mulţumim că aţi acceptat să oferiți acest interviu revistei „Aripi”, a Şcolii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, Pitești, revistă care anul acesta împlinește 50 de ani de la prima aparție, ani lungi de activitate editorială și formare a mii și mii de elevi. Cariera dumneavoastră de succes, parcă în concordanță cu transformările succesive ale societății noastre de după comunism, este cunoscută în linii mari tuturor, dar ați putea împărtăși tinerilor cititori ai revistei „Aripi” momentele cele mai importante din evoluția dumneavostră profesională?

E.A.: Am fost un copil norocos. Am învățat de la părinții și bunicii mei respectul față de semeni, modestia și bunul simț. Apoi, la școală am avut o învățătoare pe care am iubit-o și a cărei imagine o port în suflet. A fost atât de importantă pentru mine că mi-am dorit să devin și eu învățătoare. A fost primul meu model de dascăl.

Apoi, de la profesorii mei de limba română, din gimnaziu și din liceu, am învățat să vorbesc corect și să îndrăgesc poezia și literatura. Cred că am avut șansa de a învăța în școli cu profesori extraordinari, personalități de la care aveam ce învăța și ne erau modele vii. Cu respect, îmi plec fruntea și le port mereu recunoștință.

În profesia de dascăl am intrat imediat după absolvirea studiilor superioare la Universitatea Politehnica din București, o școală de mare prestigiu de la a cărei înființare au trecut 200 de ani.

Nu am încetat să-mi slujesc școala prin cariera didactică de la asistent universitar la profesor universitar, conducător de doctorat, sau ca prodecan (2 ani), decan (12 ani), rector (8 ani) sau ca președinte al Senatului universitar (din 2012 –prezent).

Am avut de la cine să învăț ce înseamnă să te dedici profesiei. Probabil pentru motivele exprimate, nu am renunțat niciodată să fiu profesor.

Reporter: Am ascultat un interviu în care mărturiseați că nu ați încetat niciodată să fiți profesoară, chiar și în timpul mandatelor de ministru. Credeți că politica a adus un plus vieții dumneavoastră? Pentru că, este evident, aveți vocație de profesor.

E.A.: „Politica este arta de a te pune în slujba semenilor” este definitia din DEX. Am avut mereu acest reper în viața publică.

Reporter: Fără îndoială că activitatea dumneavostră îndelungată în domeniul educaţiei şi al politicii v-a adus multe satisfacții, dar v-a expus opiniei publice, adeseori nemiloasă și nedreaptă. De unde găsiți puterea de a continua, de a lupta?

E.A.: Atunci când faci totul cu bună credință, îți găsești mereu resursele necesare să treci peste răutățile nedrepte. Dar, trebuie să recunosc ca nedreptatea este mereu greu de suportat.

Reporter: Ce va aduce pentru noi, elevii actuali din sistemul de învățământ, cel de-al patrulea mandat de Ministru al Educației Naționale, pe care l-ați acceptat la sfârșitul anului 2018?

E.A.: Generația celor școliți în această perioadă în școlile românești, are alte așteptări de la decidenții educației. O nouă lege a învățământului care să stabilească viziunea pentru evoluția sistemului de învățământ este absolut necesară. De aceea, în viitoarea lege, trebuie să aducem clarificări în legătură cu ce fel de personalitate trebuie să formeze școala. Eu pledez pentru o acumulare în cunoaștere, care să-l determine pe cel școlit să înțeleagă lumea în care trăiește și să-și înțeleagă rolul și rostul lui în această lume. De asemenea, cred că cel școlit trebuie să se poată adapta la schimbările din viață, adesea fără precedent, și ca frecvență și ca amplitudine. Adică să-i pregătim să facă față job-urilor care nu s-au născut încă.

Apoi cred că trebuie să stabilim obiective clare și realizabile pentru fiecare ciclu al învățământului preuniversitar. Un examen de bacalaureat diferențiat ar putea să fie, de asemenea, o propunere pe care să o aducem în dezbaterea publică, apoi în forul legislativ – Parlamentul României.Reporter: Generația care acum este clasa a șasea și va absolvi ciclul gimnazial în anul 2021, este cea mai încercată generație: primul an cu clasă pregătitoare, primul an cu manuale schimbate, care veneau în primăvara anului școlar, prima generație cu programe școlare noi, destul de diferite față de cele anterioare. Suntem neliniștiți privind examenul de clasa a opta, pentru că nu avem direcții clare în ce fel se va desfășura. Există posibilitatea să apară chiar de la anul modele de examen pentru Evaluarea Națională din 2021?

E.A.: Da, din păcate generația de elevi care în anul școlar 2018-2019 s-a confruntat cu mai multe neajunsuri, în mod deosebit legate de manuale, sper să nu mai suporte asemenea încercări.

Reporter: Un fenomen îngrijorător al zilelor noastre este migraţia tinerilor către Occident. Ce argumente i-ar putea convinge să rămână în România? Există şanse reale să nu ne mai părăsim ţara?

E.A.: Migrația românilor spre Occident este una dintre cele mai mari drame ale poporului român. În ultimii 15 ani sistemul de învățământ a pierdut 1,5 milioane de elevi, pe care, astăzi, îi găsim în școlile din țările Uniunii Europene în care lucrează părinții lor. Cred că școlile românești, în cea mai mare parte a lor, merită încrederea și respectul societății. Încrederea în țară și în școala românească este esențială pentru orice român. S-a vorbit, într-un număr mare de ani, doar de evenimentele nefericite din școlile noastre, pentru a reduce încrederea elevilor și părinților lor că au ce și de la cine învăța. Mai multe resurse alocate școlii românești, refacerea infrastructurii, adaptarea metodelor moderne de predare pentru a face mai atractive lecțiile, o mai bună comunicare între profesori și părinți – sunt căi prin care să-i determinăm pe români să rămână acasă și pentru performanțele școlilor noastre.

Reporter: Foarte puțini elevi de performanță mai vor să devină profesori și știm cu toții cauzele acestei realități. Credeți că se va îndrepta acestă situație? Meseria de profesor va căpăta din nou respectul și renumele de altădată?

E.A.: Da, profesorii sunt constructorii națiunii și cum să nu-i respecți pe cei care fac asemenea angajament pentru țară. Profesia de dascăl este una de vocație, pe care nu trebuie s-o îmbrățișeze cei care nu au determinarea de a transfera cea mai importantă avere, pentru cei mai mulți singura – cunoașterea – pentru a cărei acumulare au muncit și vor munci toată viața. Și, de aceea, trebuie să-i respectăm și, dacă se poate, să-i iubim.Reporter: Cred că peste timp imaginea dumneavostră va fi una reprezentativă pentru viața politică și, mai ales, pentru cea legată de învățământul românesc din anii ce au urmat căderii comunismului. Fără îndoială că veți reprezenta un model comportamental pentru generații ce vor urma. Ne-ați putea vorbi despre un model feminim care v-a marcat evoluția?

E.A.: Nu cred că trebuie să ne preocupe prea mult imaginea pentru a ne mai rămâne timp să lăsăm câte ceva în urma noastră.

Sunt multe modele feminine de dascăli desăvârșiți care se transferă în personalitățile tinere, cu sau fără voia lor. Nici eu nu am făcut excepție. Am învățat multe de la profesorii mei ca să devin ceea ce sunt. Doamna mea învățătoare și profesorii mei sunt, fără îndoială, în sufletul meu, într-un loc special în care revin de fiecare dată când am nevoie să-mi ”încarc bateriile”.

Dar, fiecare dintre noi suntem individualități irepetabile!

Reporter: Cum vi se par tinerii de astăzi? Obișnuim să-i rugăm pe invitații revistei să-i caracterizeze în câteva cuvinte.

E.A.: Când mă gândesc la tinerii de astăzi mă gândesc și la studenții mei, pe care îi respect și îmi sunt dragi. Fiecare generație tânără este o speranță pentru România și trebuie să confirme. Să nu-l uităm pe marele sculptor Constantin Brâncuși, care spunea că „Nu vom fi niciodată destul de recunoscători față de pământul care ne-a dat totul. Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el rămâne important.”

Reporter: Vă mărturisim că Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” se consideră privilegiată pentru acest interviu pe care ni l-ați oferit. Vă mulțumim pentru timpul acordat, pentru îngăduință și vă dorim succes!

E.A.: Eu am încercat, prin răspunsuri, să ajung la voi, dragi cititori ai revistei care mi-a dat si mie… aripi!Interviu realizat de
Emanuel MAZĂRE, clasa a V-a E, 2019


Educația ne unește


Ministerul Educației Naționale a lansat vineri, 29 martie, viziunea sistemică „Educația ne unește”, în cadrul unui eveniment organizat în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, din București.


Documentul de poziție lansat propune structurarea rolului educației, implicit rolul sistemului național de învățământ, pe cinci valori fundamentale: încredere, echitate, solidaritate, eficacitate și autonomie, care să se regăsească în cinci principii: centrarea pe elev, flexibilitate, calitate măsurabilă, colaborare, subsidiaritate.

Cred că educația este cel mai important capitol din viața fiecărui om, un veritabil liant social, iar educația, în general, și cu atât mai mult o educație a viitorului trebuie să conțină și să implice aceste valori. Școala este un model integrator. În jurul școlii adunăm părinții, în jurul școlii adunăm comunitatea și, din această perspectivă, este esențial să reclădim încrederea în școală. Încrederea este temelia unei construcții durabile de școală destinată unei societăți moderne” (Ecaterina Andronescu).


Ministerul Educației Naționale a lansat invitație către toți factorii responsabili, să participe, în următoarea perioadă de timp, la dezbaterea ideilor propuse, pentru consolidarea unei viziuni moderne asupra formării elevilor și studenților, care urmează a fi transpusă într-un cadru legislativ corelat cu perspectivele socioculturale și economice ale României viitorului.

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești a organizat la data de 16 mai 2019 un eveniment-dezbatere pe această temă, la care au fost prezente toate cadrele didactice și reprezentanți ai Asociației Părinților Elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești (APESMEP) .


Documentele supuse analizei, parte componentă a acestei viziuni sistemice sunt postate aici si aici. Pe baza lor a fost dezvoltat cadrul unui dialog constructiv pentru educația viitorului.

S-au identificat aspecte pozitive ale viziunii, dar și aspecte care îngrijorează și s-au stabilit recomandări. S-a constatat că profesorii privesc cu ingrijorare schimbările care urmează și s-a evidențiat dorința acestora ca recomandările lor să fie luate în considerare.


Imagini de la eveniment:Tombolă #10mai – REZULTATE – partea a 2-a

Premiile vor fi înmânate cîștigătorilor începând cu data de 13 mai, orele 12, la secretariatul școlii. Atenție, trebuie prezentat obligatoriu biletul cîștigător! Datele introduse în aplicația https://validare.scoala11.ro trebuie să coincidă cu datele celui/celei care se prezintă cu biletul! (Să mai pomenim de carnetul de elev care atestă calitatea de elev al școlii noastre?)Mai jos sunt scrise codurile extrase pentru fiecare sponsor în parte.

Aici este disponibil video cu LIVE pe FB cu extragerea:

Premiile vor fi înmânate cîștigătorilor începând cu data de 20 mai, orele 12, la secretariatul școlii.

Atenție, trebuie prezentat obligatoriu biletul cîștigător!
Datele introduse în aplicația https://validare.scoala11.ro trebuie să coincidă cu datele celui/celei care se prezintă cu biletul!

Să mai pomenim de carnetul de elev care atestă calitatea de elev al școlii noastre?


7MSXFNY64BCU


V357AUR1HOJE
3WCKP59VJY18
RUTVI3XA9NSM
VJKQXU8905L7


#10mai… în imagini

Jubileul revistei „Aripi”, tradiție și eleganță, 10 mai 2019Ziua de vineri, 10 mai 2019, va rămâne o zi memorabilă în istoria Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, o sărbătoare plină de eleganță și de strălucire, prin care cadrele didactice și elevii școlii și-au arătat respectul pentru tradiție și pentru cultură. Așa cum mărturisea directorul școlii, Marian Haiducu, „Lansarea numărului jubiliar „Aripi” poartă nostalgica temă a timpului, ca un îndemn spre zborul către viitor al împlinirii tuturor visurilor, fără a uita paşii trecutului, mentorii şi munca susţinută de ambiţie care a construit aripi fiecăruia dintre noi”.La Teatrul Alexandru Davila s-au întâlnit  pe 10 mai 2019, la ora 16, elevi, cadre didactice și invitați ca să scrie împreună povestea  unei zile frumoase. Zâmbet, eleganță, câte o lacrimă în colțul ochilor, bucuria revederii pentru redactorii din trecut ai revistei…în această atmosferă electrizată de emoție sinceră s-a ridicat cortina și prezentatorii evenimentului, Paula Cremenescu, a VI-a D, și Emanuel Mazăre, a V-a E, au urat tuturor spectatorilor „Bun venit!”, marcând astfel începerea evenimentului de mare anvergură, în care au fost implicați invitați importanți din viața politică și culturală de la nivel național și județean.Spectatorii au ascultat emoționați imnul Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, interpretat de corul școlii, coordonat de doamna profesoară Luminița Marin. Glasuri suave, pure, de copii strălucind de frumusețe și de inteligență: „Școala unsprezece este /Un palat cu mulți copii…” Acestea sunt versuri ale imnului scris de doamnele Luminița Marin, muzica, și Renata Alexe, versuri.Domnul director Marian Haiducu a invitat-o pe scenă pe doamna Prof. univ. dr. Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației Naționale, care a oferit, de altfel, un interviu în numărul jubiliar al revistei „Aripi”.  Acesta și-a exprimat aprecierea pentru tradiția culturală a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, pentru domnul director și eforturile acestuia de a promova educația de calitate, pentru elevii școlii și pentru prietenul dânsei, elevul Emanuel Mazăre, pe care   l-a cunoscut cu ocazia interviului dat revistei și care a impresionat-o. Doamna ministru a oferit școlii și revistei diplome de excelență, urând  elevilor Să aveți aripi pentru zboruri înalte!
Discursul domnei ministru a fost urmat de cele ale altor invitați importanți  care și-au exprimat aprecierea pentru revista „Aripi” și pentru ceea ce reprezintă această publicație la nivelul județului Argeș, cât și pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”: domnul Emilian Dragnea, prefectul Județului Argeș, domnul senator Şerban Constantin Valeca, domnul Constantin Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, domnul Dumitru Tudosoiu, Inspector Școlar General ISJ Argeș, domnul Laurențiu Marian Zidaru, viceprimarul Municipiului Pitești, domnul Anton Hader, liderul Alma Mater, domnul conf. univ. dr. ing. Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, scriitorul și publicistul Cristian Cocea, Director Executiv al Direcției Județene pentru Cultură Argeș, pr. Alin NEAGOE, președinte  al Asociației Părinților Elevilor Școlii „Mihai Eminescu” Pitești, doamna Renata Alexe, fostă profesoară de limba și literatura română a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, membru important al colectivului de redacție al revistei „Aripi”. La eveniment au fost prezenți, de asemenea, domnul Adrian Dumitru Bughiu, subprefectul Județului Argeș,  doamna Mihaela Crișan, Inspector Școlar General Adjunct ISJ Argeș cât și alți invitați importanți, inspectori, directori de instituții, sponsori, profesori, părinți și elevi.
Poate cei mai emoționați au fost foștii redactori ai revistei, unii dintre ei chiar facând parte din primele colective redacționale ale revistei „Aripi”, care au fost onorați prin acest jubileu al celei mai longevive reviste școlare din Argeș.


Domnul director Marian Haiducu a chemat pe scenă întregul colectiv redacțional de elevi al revistei „Aripi la jubileu”, oferindu-le diplome și reviste. Au fost felicitați și aplaudați  de asistența numeroasă care privea cu încântare spre acești copii minunați care poartă și promovează valorile fundamentale într-o lume a kitsh-ului și a falsului.


Cu ajutorul unor sponsori generoși, care susțin cu căldură activitățile educative din Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, s-au organizat cu acestă ocazie o serie de tombole care au implicat toți copiii școlii, oferindu-li-se acestora premii frumoase.


Spectacolul artistic al elevilor a impresionat prin eleganță și prin inspirație, confirmând  astfel că în școala lui Eminescu se urmărește ceea ce Thomas Mann spunea că este idealul şi cea mai mare provocare a vieţii omeneşti: de a pătrunde prin artă, în sferele cele înalte, de a cunoaşte o altă latură, epurată de cotidian şi de nesemnificativ, a propriei existenţe.


A fost adusă pe scenă Hora din Moldova, mișcare complexă a vieții, simbol al soarelui și al perfecțiunii, un dans popular stilizat, interpretat de elevi ai clasei a II-a C, prof. coordonator, Vicenția Petrache.


S-au jucat Jocuri populare românești din zona Argeșului și a Muscelului, interpretate de elevi ai Cercului de folclor „Zavaidoc” al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești,  coordonați de doamnele profesoare Carmen Ionescu și Corina Barbu.  Invitatele speciale, elevele Ilinca DIN și Patricia MIHAIL au amintit, așa cum au spus cei doi talentați prezentatori, prin trilul lor, de Lia, fata de împărat din „Legenda ciocârliei”.


Mara PREDESCU, elevă în clasa a VI-a B, a interpretat  la pian  piesa „Watermark”, împlinind cu prisosință scopul artei. O copilă a exprimat cu naivitate sentimentul înălțării prin exclamația: „Parcă m-a dus în altă lume!”


Paula Cremenescu, micuța prezentatoare cu pantofii ei magici ai lui Dorothy, care o purtau prin lumea poeziei ai cântecului într-un vârtej de poveste, și-a prezentat colegul: Eminescu este spiritul școlii nostre, ne-a călăuzit și simțim cu adevărat că zborul nostru este sub semnul Luceafărului, că „ale noastre aripe cresc în cer”. Colegul nostru, Emanuel Mazăre, din clasa a V-a E, olimpic naţional la matematică, vă va prezenta fragmente din „Scrisoarea II”, de Mihai Eminescu, pentru că pasiunea pentru matematică rezonează perfect cu Eminescu și cu poezia. Să ai inspirație și succes, Emanuel!


În încheiere, corul școlii a cântat  piesele „De ce nu-mi vii” și „Sara pe deal”, pe versuri de Mihai Eminescu, și celebrul cântec „Eminescu” , aparținând Doinei și lui Ion Aldea Teodorovici. Solista, Patricia Mihail, a impresionat asistența prin talentul și prin bucuria ei de a cânta.


Așa s-a încheiat o zi de poveste, prin cântecul de „La mulți ani!” al corului, în aplauzele tuturor!  VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!


… ce nu s-a văzut … din culiseTombolă #10mai – REZULTATE

Premiile vor fi înmânate cîștigătorilor începând cu data de 13 mai, orele 12, la secretariatul școlii. Atenție, trebuie prezentat obligatoriu biletul cîștigător! Datele introduse în aplicația https://validare.scoala11.ro trebuie să coincidă cu datele celui/celei care se prezintă cu biletul! (Să mai pomenim de carnetul de elev care atestă calitatea de elev al școlii noastre?)Mai jos sunt scrise codurile extrase pentru fiecare sponsor în parte.

Aici este disponibil video cu LIVE pe FB cu extragerea:

Premiile vor fi înmânate cîștigătorilor începând cu data de 13 mai, orele 12, la secretariatul școlii.

Atenție, trebuie prezentat obligatoriu biletul cîștigător!
Datele introduse în aplicația https://validare.scoala11.ro trebuie să coincidă cu datele celui/celei care se prezintă cu biletul!

Să mai pomenim de carnetul de elev care atestă calitatea de elev al școlii noastre?


TI3PHA14RS06


Q432IKY6MNHZ


8LN04HVQWT9S


MPUEJ2F9IQ80
YAG2T6QDZ3IP
0B8P3N1TZ2OA


15 RUCSACURI + 15 POWERBANK+15 NOTES-URI

IXPU794ZF3G1
AIBJEHTRN480
LPE8WMZ5DUQ0
62MHYVZCT3ON
GOY7KC405W38
51IN2M7JCOEX
TVUYHG2BO35F
PM95IVCSGE01
AGT1XCURFHBO
JW9GFK0LMROY
8Z2QMVETI57P
T3B7WY4ZPSAG
TSHKL823IJU6
46UC50H2LXVR
QWRHG3SN5CTV

20 POWERBANK

ZJ6MUHO5R2WB
R6XN4GHJSKIC
YBZSOTEVAQ93
6RJHUVGIN9T5
0FLP28BD964I
LHA7WKIB0OFP
DTZ21PWBJO0M
XHJBO7PYKTMI
LZ4H618R0JKG
OR2ND8J697UL
QZTV5X06OI8M
4L8M2QZSBI07
9KNXSIA5PREJ
UKY8ZVW4M7T3
NCAE8P397FB2
X6JCLMAH3VS8
T1U9N2WFQ5HY
34C2V9ZQJ1PI
HBLQKJAIOF9M
5W9PQLU8HZMO

15 NOTES ECOLOGICE

1JVFH6WBUNAC
7SIBGAFY52EO
FXOWRU9L6ZJK
LBJCW9EXRYF4
VWIMYLNTPHGB
12PICHZLFU0N
F3ZSR4IUYEAM
ZAB78G2C3QFU
FY1PALIXN940
7N6XFPSIBMKC
DOPG2V4ECZJ6
6XJQF9D2T0HM
NWB7A1FTISZO
HO93ATBJZF4X
K53CXOVEZQ21


Tombolă #10mai


În cazul în care întâmpinați probleme de ordin tehnic, vă rugăm să veniți cu biletul primit la secretariatul școlii
între orele 12:00 – 18:00 pentru investigații suplimentare și pentru o eventuală înlocuire a acestuia.

Vă mulțumim pentru înțelegere!
Cu ocazia momentului festiv Aripi la Jubileu,
Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești
organizează un
MULTIPLUeveniment de tip TOMBOLĂ!
– – –
Scopul acestui demers îl constituie
promovarea brandului sportiv, ecologic,
literar și artistic Aripi, un simbol peste timp
al unității noastre de învățământ.


1Prima tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea a avut loc în data:
9 mai 2019, orele 21:00

Premiul, pus la dispoziție elevului norocos de către sponsorul nostru, este o piesă de mobilier, un birou de studiu individual care să îi decoreze spațiul de acasă! Premiul va putea fi ridicat din holul principal al școlii, după data de 11 mai 2019, în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletului câștigător.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
9 mai 2019, orele 20:00


2A doua tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea a avut loc în data:
9 mai 2019, orele 21:00

Premiul, pus la dispoziție elevului norocos de către sponsorul nostru, este o tabletă, o unealtă necesară în prezent care să îl ajute la lecții acasă! Premiul va fi predat, în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletului câștigător, in timpul momentului festiv Aripi la Jubileu, de către un reprezentant al sponsorului nostru.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
9 mai 2019, orele 20:00


3A treia tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

This image has an empty alt attribute; its file name is rdo-logo-475x70.png

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea a avut loc în data:
9 mai 2019, orele 21:00

Premiile, puse la dispoziție elevilor norocoși de către sponsorul nostru, sunt: 15 rucsacuri, 35 power bank pentru mobil si 30 de notes-uri ecologice cu pix! Premiile vor fi predate, în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletelor câștigătoare.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
9 mai 2019, orele 20:00


4A patra tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

This image has an empty alt attribute; its file name is rdo-logo-475x70.png

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea a avut loc în data:
9 mai 2019, orele 21:00

Premiile, puse la dispoziție elevilor norocoși de către sponsorul nostru, sunt: 3 vouchere în valoare de 150LEI fiecare! Premiile vor putea fi accesate doar în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletelor câștigătoare, care vor trebui ștampilate/vizate de către școală.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
9 mai 2019, orele 20:00


5A cincea tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

This image has an empty alt attribute; its file name is rdo-logo-475x70.png

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea a avut loc în data:
9 mai 2019, orele 21:00

Premiul, pus la dispoziție elevului norocos de către sponsorul nostru, este un scaun de birou! Premiile vor putea fi accesate doar în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletului câștigător.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
9 mai 2019, orele 20:00


6A șasea tombolă se adresează EXCLUSIV elevilor Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești. Vor fi tipărite si distribuite gratuit tuturor elevilor, cu ajutorul profesorilor pentru învățământul primar și diriginților, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică.  Elevii vor introduce codul de pe bilet în formularul din pagina special dedicată acestui eveniment creată cu acest prilej pe site-ul scolii. Vă rugăm să nu aruncați biletele, vor fi necesare pentru verificare!

https://validare.scoala11.ro

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

This image has an empty alt attribute; its file name is rdo-logo-475x70.png

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea loc în data:
15 mai 2019, orele 21:00

Premiile, puse la dispoziție elevilor norocoși de către sponsorul nostru, sunt: 4 vouchere în valoare de 150LEI fiecare! Premiile vor putea fi accesate doar în urma identificării și verificării datelor introduse în sistem și a biletelor câștigătoare, care vor trebui ștampilate/vizate de către școală.

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
15 mai 2019, orele 20:00


7A șaptea tombolă se adresează tuturor participanților la momentul festiv de la Teatrul Alexandru Davila Pitești, din data de 10 mai 2019, ora 16.00. Vor fi tipărite si distribuite gratuit, bilete cu cod unic de participare, cod generat de  o aplicație informatică. Toti participanții vor primi gratuit biletele, la intrare, în holul principal. După același algoritm, vor fi extrași fericiții câștigători ai unor premii surpriză!

TERMEN LIMITĂ pentru înscriere:
15 mai 2019, orele 20:00

Vom extrage câștigătorul acestui concurs inedit prin intermediul:

Extragerea va fi publică.
Vom avea o transmisiune LIVE pe pagina Facebook a școlii!

Extragerea va avea loc în data:
15 mai 2019, orele 21:00


Ne bucurăm nespus și mulțumim și pe această cale tuturor celor implicați direct sau indirect în buna organizare și desfășurare a acestui eveniment!

Dorim tuturor noroc!


Rezultate TOMBOLĂ AICI


ARIPI și ALPHA – locul I la Concursul Național de Reviste Școlare, etapa județeană, Argeș, aprilie 2019La sfârșit de prier, Palatul Copiilor Pitești a fost gazda etapei județene a Concursului Național de Reviste Școlare.
La secțiunea Reviste magazin – gimnaziu, revista ARIPI ocupă primul loc în clasamentul județean, și va participa la etapa națională.La secțiunea Reviste științifice – gimnaziu, revista ALPHA ocupă primul loc în clasamentul județean, și va participa la etapa națională.

Rezultatele complete ale acestei faze a competiției le găsiți aici.

Felicitări echipelor redacționale ale celor două publicații școlare și succes la faza națională!

Premiul III pentru Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești la Concursul Naţional de Film pentru Copii ,,FilmStars”, Ediţia a IV-a, 2019.Elevii clasei a IV-a D din Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești coordonați de prof. înv. primar Proistosescu Elena, auparticipat pentru al treilea an consecutiv la Concursul Naţional de Film pentru Copii ,,FilmStars” Ediţia a IV-a, 2019.

Pornind de la filmul educativ Cartea Magică, tema concursului din acest an, elevii școlii noastre s-au organizat ca o echipă de filmare şi au realizat propria productie.
Folosind tehnologia actuală (telefoane mobile, tablete) în scop educativ, ei au realizat un filmuleţ cu titlul Magia cărtilor”, cu care au obţinut locul al III-lea într-o competiție foarte strânsă.

Echipa Cititorii a fost formată din următorii elevi:

 • Badilă Luca – regizor
 • Rizea Maria-Bianca – operator
 • Bodea Isabelle – scenarist, actor
 • Calotă David, Băcan Rares, Iordache David, Dina Riana, Ivan Alexandra, Hulea Alexia, Postelnicu David – actori

La ediţiile anterioare elevii şcolii noastre au participat cu filmele:

“Salvatorii” Locul I – echipa Micii salvatori – Rizea Maria-Bianca,Badilă Luca, Ilie David, Petre Amira, Trandafir Daria, Ilie David (2017)

“Teleportarea” Premiul special al juriuluiechipa DVDM film Team – Grigorescu Victor, Calotă David, Nicolae Maia, Marica Dennis (2017)

“Prietenia” Premiu de participare – echipa Prietenii – Rizea Maria-Bianca, Badilă Luca, Băcan Rares, Dina Riana, Soare Ana, Loghinescu Maria, Hulea Alexia, Iordache David (2018)

Scoala de Film si Televiziune pentru copii Micile Vedete este un proiect educaţional nonguvernamental care se adresează exclusiv copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani, oferind instrumente de dezvoltare personală şi inteligenţă emoţională prin intermediul producţiei ciematografice.

Filmuleţele elevilor noştri au obţinut mii de vizionări şi sute de voturi pe Youtube, bucurând atât copiii cât şi adulţii prin mesajele lor.

Felicitări!

Emanuel Mazăre, clasa a V-a E – Premiul III și Medalie de aur – la faza finală a Olimpiadei Naționale de Matematică, 22-26 aprilie 2019, Deva – HunedoaraCa în fiecare an, la mijloc de anotimp al renașterii la viață, peste 700 de elevi și 200 de cadre didactice de specialitate, participă la spectacolul național al matematicii, faza finală a Olimpiadei Naționale de Matematică.

Organizată în parteneriat între Ministerul Educației Naționale și Societatea de Științe Matematice din România, ediția din acest an, a LXX-a, a fost găzduită de Hunedoara și Deva și s-a bucurat de implicarea totală a Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, a autorităților locale precum și a numeroși sponsori.

Au fost zile minunate, un regal al excelenței în matematică, al minților sclipitoare, deschise și inventive. Clipe care încununează eforturi, muncă și sacrificii, parcurgerea cu succes a tuturor etapelor competiției (pe școală, pe localitate, pe județ / municipiul București)

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, a fost reprezentata în această fază finală a competiției de doi elevi:

Emanuel Mazăre, clasa a V-a E, calificat consecință clasării pe loc I la faza județeană Argeș, clasa a V-a, a Olimpiadei Naționale de Matematică

Robert Ștefan Rădulescu, clasa a VIII-a B, calificat consecință clasării pe locul I la faza județeană Argeș, clasa a VIII-a , a Olimpiadei Naționale de Matematică


După mulți ani, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, obține un premiu (Premiul III) și o medalie de aur la această titrată competiție de top a matematicii, prin Emanuel Mazăre, la clasa a V-a, profesor îndrumător Marian Haiducu. O consecință a talentului matematic cu care a fost înzestrat acest copil, a muncii continue, a dorinței de a face performanță.


Nu uitați să vă prețuiți profesorii care, cu dragoste, competență și pasiune, vă sprijină să vă folosiți la maximum talentul și inteligența! (Prof. univ. dr. Radu Gologan, Președintele Societății de Științe Matematice din România)

#10mai, o zi aieveaPe 10 mai sărbătorim

de la prima apariție
a revistei


Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești  vă invită în data de 10 mai 2019, la ora 16, la Teatrul „Alexandru Davila” Pitești, să sărbătorim alături de invitați și de prieteni de suflet 50 de ani de la apariția primului număr al revistei noastre școlare „Aripi”.

Această publicație a strâns timp de jumătate de secol în paginile ei spiritul creator  al generațiilor de elevi ai școlii noastre, elanul lor spre înalt și spre cunoaștere.

Vom celebra cu emoție și cu recunoștință revista „Aripi” printr-un spectacol artistic oferit de elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești și prin lansarea unui număr special, „Aripi la Jubileu”, de înaltă ținută editorială și sentimentală.

Pentru mulți dintre primii autori publicați în revista „Aripi”, în 1969, acum 50 de ani, e ca un vis aievea să își vadă din nou numele într-o revistă care poartă același titlu, cu aproximativ același format, și care le-a adus inspirație, noroc și le-a ținut vie flacăra speranței atâta vreme, chiar și după ce în 1974 cenzura regimului comunist a interzis revista, urmând ca abia din anul 2004 sa mai vadă lumina tiparului, îngrijită fiind de un colectiv redacțional mereu tânăr și dedicat.

Tradiția s-a păstrat până astăzi și am ajuns acum la această frumoasă aniversare, prilej de bucurie și depănare de amintiri frumoase.


Le mulțumim tuturor instituțiilor și colaboratorilor noștri care, ca de fiecare dată, ne-au sprijinit în realizarea acestui eveniment, ce se anunță a fi încărcat de emoție și de strălucire!


Așadar, vă așteptăm pe 10 mai la Teatrul „Alexandru Davila” Pitești să-i urăm împreună revistei „Aripi” un călduros „La mulți ani!” și la cât mai multe apariții editoriale!#MesajeFoto

Temă pentru micii fotografi, elevi ai
Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu:
MESAJE FOTO!Temă pentru micii fotografi,
elevi ai
Școlii Gimnaziale
„Mihai Eminescu” Pitești:
MESAJE FOTO!


Fotografia înseamnă:

 • inspirație
 • sensibilitate
 • pasiune
 • curaj

Se spune că cea mai importantă cameră foto e cea pe care o ai la îndemână. Noi încurajăm folosirea telefonului mobil pentru realizarea fotografiilor. Este accesibil, practic și un bun punct de pornire în aventura magică a luminii și a culorilor. Astfel, fotografia cu telefonul mobil poate fi mai mult decât un selfie cu sau fără prieteni/ultimele haine cumpărate.


Fie că îți place să pui în ramă peisaje, flori, portrete sau pisici, e de ajuns sa ne trimiți o poză făcută de tine cu telefonul mobil (vedem EXIF, nu ne păcălești!) pe una din adresele:

mesaje.foto@scoala11.ro
mesajefoto@scoala11.ro

Nu uita să îi pui un titlu fotografiei!
Și mai ales, nu uita să îți treci numele si clasa!

Încercăm să răspundem la email-uri, acolo unde sunt greșeli care pot fi îndreptate ușor și repede, așa că nu uita să îți verifici căsuța de email, și în INBOX și în SPAM, pentru că… cine știe cum ajunge răspunsul nostru acolo!


Fotografia ta va fi jurizată și în fiecare săptămână (poate mai des, ne dorim să avem material pentru fiecare zi!) vom alege cea mai inspirată fotografie primită și o vom publica în rubrica #MesajeFoto pe site.
Ea va fi distribuită și pe toate conturile de socializare ale școlii:


Cerințe

Nu avem decât una și anume:

Fotografia trimisă să fie sub formă de pătrat cu latura de minim 1200pixeli.


Sfaturi de urmat

1. Decupează-le să fie pătrat, te rugăm.
2. Ai grijă la încadrare, să cuprindă ce consideri că e mai interesant.
3. Linia orizontului să fie dreaptă, paralelă cu marginea de sus a fotografiei.
4. În Snapseed, ar fi indicat, la final, să îi pui o ramă cu dimensiunea de -30, pe alb, colturi rotunjite.

Recomandări

Pentru editarea (e voie!) fotografiilor puteți folosi cu succes Snapseed. E un program mișto și îl găsiți in AppStore (iOS) sau GooglePlay (Android).

Pentru sfaturi în ale fotografiei și nu numai, mai jos sunt link-uri utile:

http://www.phototraveler.ro/10-sfaturi-pentru-fotografii-reusite-cu-telefonul-mobil/

http://www.phototraveler.ro/20-reguli-de-compozitie-pentru-fotografii-reusite/


La cât mai multe fotografii și cât mai puține poze!


#MesajeFoto

Vicecampioni regionali la baschet masculin

În perioada 5-6 Aprilie 2019, s-a desfășurat, la Pitești, Olimpiada Gimnaziilor, Etapa Regională (Argeș, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Ialomița, Călărași, Giurgiu). Echipa școlii noastre a participat la această competiție în calitate de campioană municipală si județeană.

Băieții noștri, coordonați de prof. Cristian Paraschiv, s-au descurcat excelent in acest an, fiind neînvinși până în finala mare de sâmbătă, cu Dâmbovița.

Astfel, ei au încheiat competiția pe podium, ocupând locul 2. Echipa a fost formată din următorii elevi:

1. Stanciu Mihail – 7C
2. Fota Alex – 8D
3. Cenușă Mihail – 8D
4. Prunaru Răzvan – 8D
5. Marica Filip – 8B
6.Turtureanu Teo – 8B
7. Filote Mircea – 8B
8. Braniste Victor – 8B
9. Negoita Codruț – 8B
10. Baștea George – 8A

Au mai participat in etapele anterioare: Stoica Ștefan – 8D, Dumitru Alex – 8D

Concursul de fotografie “Simfonia Lalelelor prin ochii tăi”, ediția I, 2019Ca în fiecare dată, și în acest an, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești susține manifestările dedicate celei de-a 42-a ediții a Simfoniei Lalelelor!

Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești organizează în perioada 12-16 aprilie 2019, prima ediție a Concursului de fotografie, intitulat “Simfonia Lalelelor prin ochii tăi”, în vederea obținerii de imagini artistice de la manifestările culturale, care se desfășoară sub egida Simfoniei Lalelelor, eveniment emblematic al municipalității. Câștigătorii vor fi premiați cu diplome, daruri cu simbolurile Simfoniei Lalelelor, iar lucrările premiate vor fi publicate în Albumul “Simfonia Lalelelor prin ochii tăi”, ediția I. Perioada de înscriere este 12-16 aprilie, jurizarea și anunțarea câștigătorilor vor avea loc pe data de 17 aprilie. Lucrările premiate și numele autorilor vor fi publicate pe site-urile oficiale al Centrului Cultural Pitești și Simfoniei Lalelelor.

Concurenții pot trimite până pe data de 16 aprilie, pe adresa de e-mail a Centrului Cultural Pitești cultcentre@yahoo.com, formularul de înscriere care se descarcă de pe site-ul www.centrul-cultural-pitesti.ro,și 2 fotografii în format digital.

SUCCES!

Ziua Mondială a Apei – 22 martie 2019Ziua Mondială a Apei se celebrează, începând cu 1993, în fiecare zi de 22 martie, în vederea conştientizării măsurilor privind problematica curentă sau viitoare a apei – resursă naturală crucială pentru viaţă şi sănătate pe planeta noastră.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Apei a fost Apa este un drept universal. Aceasta și-a propus să analizeze modul prin care protejând natura putem depăşi dificultăţile legate de apă în secolul XXI. Întrucât ecosistemele deteriorate afectează în prezent cantitatea şi calitatea apei necesare consumului uman, scopul Zilei Mondiale a Apei 2019 este de reducere a poluării mediului natural implicat esenţial în calitatea apei.

Cu ocazia acestei zile, S.C. Apă-Canal 2000 S.A. Pitești a organizat în cadrul Programului educaţional Piky, Concursul de fotografie ,,Apă pentru toți”, la care au participat 16 elevi ai şcolii noastre atât din ciclul primar cât şi gimnazial, care au surprins cu mult talent apa în diferite ipostaze și anotimpuri.

În urma jurizării lucrărilor elevilor din 40 școli argeșene participante la concursul județean, Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, a obținut următoarele rezultate:
Premiul II, HORHOIANU Alexandru – clasa a VIII a D, prof. îndrumător STANCIU Domnica


Premiul Special, ROȘU Rareș Ștefan, clasa a III a F, prof. îndrumător NEN Monica


Premiul Special, HORHOIANU Ștefan Matei – clasa a V a E, prof. îndrumător STANCIU Domnica

Felicitări!

Campania de colectare selectivă ,,Olimpiada deşeurilor”, Ediţia 2018-2019


Campania de conştientizare în domeniul colectării selective, Olimpiada deşeurilor, ediţia 2018-2019, este implementată de CCR și se desfăşoară cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și Inspectoratului Școlar Județean Argeș, ca în fiecare an și în Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești.


Principalul obiectiv al campaniei îl constituie informarea și conștientizarea privind importanța colectării separate de deşeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).și deșeurilor de tip acumulatori și baterii (DAB) în rândul elevilor și al cadrelor didactice.

În perioada ianuarie-februarie 2019, elevii școlii noastre au dus o companie susținută de colectare a deșeurilor electrice. În toată această perioadă, ei s-au mobilizat exemplar și au reușit să convingă părinții, rudele, vecinii să nu se debaraseze de deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) aruncându-le la întâmplare, promițându-le că le vor aduce la școală și apoi vor fi predate, centralizat, firmelor specializate.
Apoi, cu mic cu mare, cu „tolba” plină și foarte veseli, au început să aducă baterii, becuri, calculatoare, televizoare, veioze defecte etc., umplând până la refuz spațiile destinate. Astfel, au reușit să strângă și să predea 217 kg baterii, 930 kg deșeuri electrice și 50 kg becuri.

Pentru aceasta, le mulțumim! Efortul lor este răsplătit cu premii , însă, cea mai mare răsplată este aceea că au reușit să mobilizeze mulți oameni în dorința de a face o planetă mai curată.

La finalul campaniei de colectare, în data de 22.03.2019, reprezentanții CCR au fost prezenți în unitatea noastră de învățământ și au acordat premii pentru copiii din clasele/grupele care au strâns cele mai mari cantităţi de deşeuri de tip acumulatori şi baterii, precum şi premii pentru copiii din clasele/grupele care au strâns cele mai mari cantităţi de de deşeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE).

Ziua Internațională a Francofoniei – 20.03.2019


Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătoarea dedicată limbii franceze, a fost celebrată şi de elevii Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, sub îndrumarea doamnelor profesoare Chioveanu Ştefania şi Pascu Bianca.Elevii claselor a VI-a B, a VI-a D şi a VII-a C au recitat poezii, au cântat în limba franceză, au făcut proiecte despre ţările francofone şi au realizat desene având ca tematică simboluri ale Franţei şi sărbătoarea francofoniei.

Au fost activităţi în care copiii s-au simţit liberi să creeze, şi-au valorificat cunoştinţele dobândite, arătând aprecierea de care se bucură studiul limbii franceze în rândul elevilor şcolii noastre.

Acţiunea a avut ca scop cultivarea dragostei faţă de limba franceză, conştientizarea importanţei cunoaşterii acesteia şi deschiderea spre acceptarea diversităţii culturale.

Elevii s-au implicat cu mult interes în activităţi, s-au avântat într-o călătorie virtuală prin universul limbii şi civilizaţiei franceze.


Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești, în parteneriat cu British Council România – Centru de Examen Cambridge Assessment EnglishŞcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Piteşti în parteneriat cu British Council România, este începând cu acest an, Centru de Pregătire pentru Examenele Cambridge Assessment English.

Instituția noastră de învățământ vă oferă posibilitatea de a susţine examenul Key English Test (K.E.T.), la sediul său din Pitești, str. Tineretului, nr. 4, în data de 15 iunie 2019.

Examenele Cambridge Assessment English sunt recunoscute de către instituţii de învăţământ şi antreprenori din toate ţările europene şi nu numai. Un certificat obţinut în urma susţinerii cu succes a unui astfel de examen, are recunoaştere internaţională şi atestă nivelul de cunoaştere a limbii engleze în conformitate cu normele europene. În plus, acest document vine şi în sprijinul elevilor care doresc să îşi echivaleze proba de cunoştinţe de limba engleză pentru admiterea la clasele cu program bilingv în liceu.

British Council România vine în sprijinul tuturor celor interesaţi cu o serie de materiale utile pentru îmbunătăţirea performanţei elevilor în vederea obţinerii certificatului dorit cu succes:
• pentru proba de speaking, puteţi accesa acest link
• pentru proba de listening, puteţi accesa acest link
• pentru pregătire generală, găsiţi mai multe informaţii aici și aici

De asemenea, pe pagina de resurse pentru adolescenţi a British Council Romania, veţi găsi suport educațional ce poate fi folosit cu titlu gratuit, accesând learnenglishteens.britishcouncil.org

În vederea înscrierii la examenul din data de 15 iunie 2019, vă aşteptăm la sediul instituției noastre de învățământ, în perioada 20 martie 2019 – 5 aprilie 2019, sau vă rugăm să ne scrieți pe adresa de email examene.cambridge@scoala11.ro.

Concurs de Fotografie CONSILIUL EUROPEI 70

Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești promovează Concursul de Fotografie dedicat aniversării a 7️0 de ani de la înființarea Council of Europe. Concursul este deschis elevilor cu vârsta peste 1️3 ani, care locuiesc într-unul din statele membre.

Termen-limită pentru înscrierea fotografiilor, direct pe Instagram: 3️0 aprilie 2019, 0:00 CET.

Scopul competiției este implicarea unui număr cât mai mare de tineri în proiectul aniversar al Consiliului Europei, pentru a încuraja reflecția asupra conceptelor europene – drepturile omului, democrație, stat de drept, dar și asupra legăturilor dintre cele 47 țări și dintre cele 840 de milioane de locuitori ai acestora, asupra realităților, provocărilor, așteptărilor și speranțelor lor pentru un viitor mai bun.
Mai multe detalii sunt disponibile pe site-ul competiției:

ConsiliulEuropei70 #concurs

Ziua porților deschise, 06.03.2019

În data de 06.03.2019, la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” s-a desfășurat „Ziua porților deschise”, activitate de promovare a ofertei educaționale a școlii inclusă în calendarul înscrierii elevilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020.

Între orele 10-12, culoarele școlii au fost pline de copii emoționați care au pășit cu mare curiozitate în viitoarea lor școală, însoțiți de părinții lor sau de doamnele educatoare de la Grădinița „Așchiuță” Pitești și de la Grădinița „Castelul Magic” Pitești. După ce au fost primiți în Amfiteatrul „Mihai Eminescu” și au aflat informații despre dotările școlii, despre programul elevilor și despre activitățile educative ale școlii, copiii au pornit într-o călătorie curajoasă către nou, vizitând clasele pregătitoare actuale. Au fost primiți cu surprize, cântec și bucurie de către viitorii lor colegi, care le-au urat Bine ați venit la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Pitești!

Astăzi a fost o zi cu totul deosebită. Ziua de 6 martie 2019, Ziua Porților Deschise la Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești, școala mea de suflet, a însemnat mult pentru surioara mea, care urmează să devină școlăriță începând cu acest an.
Încă de la intrarea pe porțile școlii, micuții păreau entuziasmați, pentru că aici, începând din toamnă, își vor petrece următorii ani din viață.
Odată ajunse în școală, am fost întâmpinate de doamna director adjunct și de cadrele didactice pentru învățământul primar, care ne-au urat „Bun venit!” și ne-au îndrumat spre sala unde se va desfășura prezentarea.
Din câte am observat, pe fețele părinților se prelingeau ușor lacrimi de bucurie, dar și de tristețe, căci copilașii lor se vor maturiza, de acum încolo, pe zi ce trece.
Am fost foarte emoționate amândouă, dar toată această emoție a trecut atunci când au apărut doamnele învățătoare, stelele călăuzitoare ale copiilor pentru următorii cinci ani.
Un zâmbet larg și plin de căldură s-a văzut atât pe fața surioarei mele, cât și pe a doamnei învățătoare. A fost un moment de intensă emoție și bucurie, un moment în care, pe chipul ei, parcă a apărut o rază de lumină și, dintr-o dată, toate emoțiile de la început nu mai existau, dispăruseră cu totul.
După prezentarea care a avut loc în sala de festivități a școlii, o sală mare, primitoare și frumos aranjată, am fost invitați să vedem toate clasele pregătitoare, dotările care există în fiecare clasă, atmosfera plăcută și destinsă în care se desfășoară toate activitățile, lucrurile frumoase și interesante pe care copiii le vor face împreună cu viitorii lor dascăli.
Părinții păreau mai emoționați decât micile lor comori, care, spre deosebire de ei, erau mult mai degajați și dornici de a învăța, de a-și dezvolta personalitatea și de a le fi descoperite abilitățile.
Ziua Porților Deschise a constituit un prilej atât pentru părinți, cât și pentru copii și învățători de a asista la introducerea copiilor în învățământul primar.

Andra CUMPENAȘU, clasa a VII-a C

A apărut ALPHA, nr. 31/2018

A ieşit de la tipar nr. 31 al revistei ştiinţifice şcolare ALPHA!
Am păstrat obiceiul de a celebra evenimentele importante, deci acest număr al revistei debutează cu un amplu articol despre DACIA, brand-ul autohton ce a împlinit în 2018 50 de ani. Acest articol inaugurează o secţiune nouă INGINERIE, pe care am introdus-o având în vedere afilierea la educaţia STEM (un acronim de la Science, Technology, Engineering şi Mathematics, care se traduc prin Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Matematică)! Am descris aspecte ale acestei abordări, prezentându-vă şi proiectul eTwinning „STEM for a wonderful FUTURE!”, ce are printre obiective şi pe acela de a încuraja fetele din gimnaziu să studieze discipline ştiinţifice. De aceea, am pus în prim-plan realizările femeilor cutezătoare din România care au deschis calea pentru generaţiile următoare de specialiste în domeniul STEM, dar nu am omis să evidenţiem şi alte cariere de succes, prezentând cititorilor noştri câţiva deţinători ai Premiului Nobel, precum şi evenimente ştiinţifice de actualitate.
Revista Alpha a dorit să popularizeze frumusețiile peisajelor, obiceiurilor, a tradițiilor și a localităților din România, toate acestea fiind surprinse în fotografii minunate de către entuziaştii elevi ai şcolii noastre! Toate aceste comori naturale trebuie cunoscute, apreciate, dar şi păstrate. Astfel, nu am uitat să abordăm nici în acest număr tematica ecologică. Aşa cum nu uităm să promovăm, aşa cum este şi normal, elevii isteţi ai şcolii!
În anul şcolar anterior, am avut bucuria ca revista noastră să fie apreciată atât la nivel naţional, obţinând Diploma Laureat la Concursul Naţional al Revistelor Școlare, cât şi la nivel european în cadrul „23rd Science Projects Workshop at the Future Classroom Lab of European Schoolnet”, în Bruxelles, Belgia, unde activitatea depusă în STEM Discovery Week 2018 de către colectivul redacţional a fost premiată de SCIENTIX.
Puteţi afla mai mult despre toate acestea, răsfoind noul număr al revistei!

Eco-Mărțișor

Eco-Mărțișor a fost o activitate desfășurată vineri 1 martie 2019 la nivelul Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, cu gândul la marea revenire la viață a naturii.

Ca în fiecare an, s-a pornit de la ideea că, ceea ce pentru unii reprezintă pur şi simplu un deşeu, pentru alții poate fi o sursă de inspirație şi o oportunitate de a obține un lucru util şi frumos. Elevii și profesorii îndrumători s-au implicat în promovarea practicilor ecologice, dovedind creativitate, inspirație, bun gust, bucuria de a dărui și de a primi!

Mărțișoare și felicitări de diferite feluri, culori și texturi, i-au încântat de-a dreptul pe privitori, aducând astfel bucurie elevilor care s-au străduit mult pentru a realiza aceste simboluri ale primăverii.

Un proiect în calendarul activităților Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, în cadrul Programului Internațional Eco-Școala

Simulare Evaluare Națională 2018/2019, clasele a VII-a și a VIII-a

Simularea examenelor de Evaluare Națională va fi susținută anul acesta de elevii claselor a VII-a și a VIII-a, conform prevederilor Ordinului Ministrului Educației Naționale nr. 3185/2019.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2019 – clasa a VII-a și clasa a VIII-a
11 martie 2019 – Limba și literatura romană – proba scrisă
12 martie 2019 – Matematică – proba scrisă
13 martie 2019 – Limba și literatura maternă – proba scrisă
22 martie 2019 – Afișarea rezultatelor

ORDIN-simulari

Anexa_1_calendar-simulare

Anexa_2_simulare_VII_2019

Anexa_3_simulare_VIII

Procedura_simulare_evaluare_nationala_examen_de_bacalaureat

Proiectul de voluntariat internaţional, Discover, 17 februarie 2019


Duminică, 17 februarie 2019, a fost o zi inedită şi plină de bucurie pentru noi, o zi în care am sărbătorit multiculturalismul. Evenimentul a fost organizat de AIESEC, cu sprijinul Jupiter City, în cadrul Proiectului de voluntariat internaţional, Discover, la care au participat 3 şcoli din Piteşti, printre care şi Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”.Într-o atmosferă de sărbătoare, vizitatorii au avut ocazia să afle câte ceva despre tradiţii şi culturi din întreaga lume, au putut admira costume tradiţionale şi obiecte specifice, au putut gusta din preparatele culinare specifice ţărilor reprezentate: Brazilia, Coreea de Sud, Indonezia, China, Rusia, România, Turcia, Hong Cong, Egipt, Grecia, India. Întregul eveniment a fost gândit ca o competiţie între grupuri de elevi ai celor trei şcoli participante.Cele 4 echipe ale şcolii noastre au delectat publicul cu prezentări interesante despre Brazilia, China, Coreea de Sud şi Egipt. Elevii noştri, alături de părinţi, bunici, coordonatorii AIESEC şi voluntarii internaţionali s-au întrecut în măiestria aranjării standurilor de prezentare, în realizarea costumelor şi machiajelor, în prepararea de mâncăruri şi băuturi tradiţionale din ţările reprezentate, în susţinerea în limba engleză a materialelor documentare, în dans şi cântec reprezetativ respectivelor meleaguri.


Egiptul antic a fost alături de noi prin imaginile maiestuoaselor piramide, prin reprezentarea unei „mumii” simpatice, prin culoare şi eleganţă, dar şi prin preparate culinare delicioase pregătite de elevi ai clasei a VI-a D: Paula Cremenescu, Sonia Tănăsescu, Alexandra Guţă, Alexandra Piha, Antonia Niţă, Teodora Olaru, David Cozma, coordonaţi de Isabella.


China a trezit interesul audienţei prin costume specifice, prin arta servirii ceaiului, prin calitatea prezentării elementelor specifice unei culturi şi civilizaţii deosebite, prin culoare şi, nu în ultimul rând, prin mâncarea gustoasă şi aspectuoasă pregătită şi servită de elevii: Mara Predescu, Anca Rotaru şi Alexandru Ciocîrlan de la clasa a VI-a B, Ştefan Răzvan Barbu, Alexandru Busuioc şi Mihai Abagiu de la clasa a VI-a D, Alin Popescu de la clasa a VIII A şi Robert Neagoe de la clasa a VIII-a D, coordonaţi de Cristian Ştefan Alexandru.


Brazilia a fost la mare înălţime, de la aranjamentul minunat al standului, unde verdele şi galbenul din steagul ţării s-au împletit original cu costumele copiilor şi florile din părul fetelor, parcă prefigurând carnavalul de la Rio, până la momentul artistic ce a culminat cu Samba, dansat atât de membrii echipei, cât şi de alţi participanţi la eveniment. Într-o colaborare perfectă, elevii: Raluca Badea de la clasa a VII-a A, Raluca Constantin de la clasa a VII-a D, Ana Maria Iordache, Camelia Maria Bică, Elena Bianca Turcin, Elena Miruna Şerbănescu şi Alexandru Şerbănescu de la clasa a VII-a B, alături de coordonatoare grupului, Ana şi părinţi foarte inimoşi, au reuşit să ne impresioneze prin culoare, candoare, bucuria de a ne face să ne simţim cât mai bine admirând o reprezentare în mărime aproape naturală a unei tinere brazilience în costum tradiţional, a unui „Ronaldo” foarte priceput la sportul „rege” şi în special prin preparate delicioase precum brigadeisos, quindim, salpino sau coxinha…


Coreea de Sud nu s-a lăsat mai prejos, fiind reprezentată de Alexandra Buzulică, Iarina Ciuculete, Daria Popa, Bianca Muşoiu de la clasa a VII-a C, Raluca Andreescu, Lorelei Bălţat, Ioana Frătoaica şi Ioana Olteanu de la clasa a VII-a D, coordonate de Ann – Michelle Dobre. Fetele şi-au împărţit cu grijă responsabilităţile şi au reuşit să aducă o imagine frumoasă şi interesantă a acestei ţări la evenimentul din acest an. De la mâncarea tradiţională, precum prăjitură cu orez, ramen, omletă rulată cu ton sau dakjjn (pui cu legume în stil coreean) la evantaiele şi costumul tradiţional (hanbok); de la prezentarea frumuseţilor ţării, dansul tradiţional pe melodia „Arirang”, dansul modern pe o melodie k-pop la dansul final pe cea mai fredonată melodie din lume „Gagnam style”, bucuria s-a citit pe chipul întregii echipe.

În urma jurizării pentru desemnarea câştigătorilor competiţiei, care a avut în vedere calitatea şi varietatea alimentelor preparate, precum şi explicaţiile aferente, curiozităţile şi tradiţiile prezentate, aranjamentul standului, costumele, surprinderea specificului fiecărei ţari în documentare, dar şi prin dans şi cântec, primele trei locuri au fost adjudecate de elevii şcolii noastre, după cum urmează:


Locul I – echipa ce a reprezentat China
Locul II –
echipa ce a reprezentat Coreea de Sud
Locul III –
echipa ce a reprezentat Brazilia


Voluntarii AIESEC au reuşit să realizeze un eveniment de excepţie, menit să încânte atât publicul, cât şi pe cei implicaţi trup şi suflet, dar mai presus de acest lucru, cu această ocazie copiii noştri şi-au dezvoltat abilităţile de viaţă, au colaborat, s-au implicat, au tolerat, au decis, şi-au învins emoţiile, au comunicat în limba engleză, au fost speakeri, au dansat şi au cântat în public, au fost aplaudaţi motiv pentru care le mulţumim foarte mult şi îi felicităm pentru iniţiativă, devenită deja tradiţie.

Coordonator proiect,
Prof. Corina DUMITRESCU

Proiect Kidsano

Kidsano Pitesti este un proiect gratuit pentru comunitate, susținut financiar și din fonduri europene. Părinții și copiii, prin aderarea la pagina Kidsano Pitesti, vor beneficia de informații utile cu privire la tot ce înseamnă servicii sportive pentru copii și vor putea testa gratuit încadrul bazelor sportive, cu antrenorii aferenți, sporturil ealese. Sportul se înțelege doar prin practică! Micuții au șansa să exploreze efectiv diferite ramuri de sport și să iadecizia potrivită.

În etapa contemporană în țara noastră se remarcă declinul activităților fizice. Statisticile arată că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă. Prin urmare, obezitatea la copil este recunoscută la ora actuală drept o importantă problemă de sănătate publică și acest lucru a fost întărit de prevalența în creștere a obezității la adult, atât în țările dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare.

Obezitatea este o problemă serioasă de sănătate publică deoarece crește riscul unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat tip 2, hipertensiunea arterială, bolile coronariene, anumite forme de cancer etc. În unele cazuri apar chiar și probleme psihologice. Pentru societate în ansamblul ei, ea are costuri directe și indirecte ce împovărează sistemul de sănătate și resursele sociale.

Educatia fizică și sportul optimizează potențialul fizic și biologic al copiilor, stimulând direct dezvoltrea fizică, morfo-funcțională și a personalității umane sub toate laturile sale, contribuie la o viață socială activă, reprezentând o bună oportunitate de întalnire cu alte persoane, de a realiza noi prietenii.

Copiii din societatea contemporană sunt din ce în ce mai influențați de dependențe nocive în detrimentul unei dezvoltări armonioase și sănătoase. Aceştia petrec din ce în ce mai mult timp în fața calculatoarelor, comunică real din ce în ce mai puțin, cad ușor pradă unor vicii precum drogurile, alcoolul, tutunul, au o viață dezordonată și uită să lupte pentru adevaratele valori umane. O potențială cale de ameliorarea a cestor aspecte o reprezintă mișcarea fizică. Politicile europene precum și cele din România reclamă insuficienta abordare a fenomenului sportiv și a mișcării, ca preocupare continuă curicculară și extracuriculară la nivelul elevilor de toate vârstele.

Scopul proiectului constă în elaborarea unei platforme online, de informare, educare și motivare a părinților și a copiilor să practice sportul (website și pagină de Facebook), precum și de organizare a unor evenimente sportive gratuite, unde consumatorul de sport interacționează direct cu ofertantul de servicii sportive.

Obiectivele principale ale proiectului vizează inovarea socială printr-o activitate de marketing științifică, care va reprezenta liantul dintre mediul social, sport și mediul economic în Pitești, identificarea copiilor talentați dar defavorizați și sprijinirea lor în activitățile sportive prin sponsorizări sau investiții de lungă durată de către mediul economic.

Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a

Sursa: edu.ro

Evaluarea Națională pentru elevii clasei a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare externă sumativă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Examenul se desfașoară, anual, într-o singură sesiune. Atât candidații proveniți din învățământul de stat, cât și cei din învățământul particular au dreptul sa susțină examenul fără taxă. Media obținută la EN VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal. Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE).

Elaborarea procedurilor specifice evaluării intră în atribuțiile CNEE, în urma consultării direcțiilor de specialitate din minister.

Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene.

Calendarul EN VIII în anul 2019 este următorul:

3 – 7 iunie Înscrierea elevilor
7 iunie 2019Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
18 iunie Limba și literatura română – probă scrisă
20 iunie Matematica – probă scrisă
21 iunieLimba și literatura maternă – probă scrisă
25 iunie Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00)
25 iunieDepunerea contestațiilor (orele 14:00 – 20:00)
26-28 iunieSoluționarea contestațiilor
29 iunieAfișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Site-ul dedicat publicării rezultatelor este http://evaluare.edu.ro.

Descarcă modele orientative de subiecte pentru EN VIII


Cadru normativ: 

ordin 4.813/29.08.2018 privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale la clasa a VIII-a 2019

Evaluări naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

Sursa: edu.ro

CALENDARUL evaluării naționale la finalul clasei a II-a (EN II)

 • 7 mai 2019: Limba română & limba maternă (scris)
 • 8 mai 2019: Limba română & limba maternă (citit)
 • 9 mai 2019: Matematică 
 • 10 mai 2019: Limba română pentru minorităţile naționale (scris & citit)

Descarcă modele de teste pentru evaluarea la finalul clasei a II-a


CALENDARUL evaluării naționale la finalul clasei a IV-a (EN IV)

 • 14 mai 2019: Limba română 
 • 15 mai 2019: Matematică 
 • 16 mai 2019: Limba maternă 

Descarcă modele de teste pentru evaluarea la finalul claseia a IV-a


CALENDARUL evaluării naționale la finalul clasei a VI-a (EN VI)

 • 22 mai 2019: Limbă și comunicare 
 • 23 mai 2019: Matematică și Științe ale naturii

Descarcă modele de teste pentru evaluarea la finalul claseia a VI-a


Cadru normativ: 

ordin 4.461/2018 aprobare calendar 2019 evaluări naționale finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a

metodologie EN II, EN IV și EN VI

Materiale informative: 

Calendar 2019 evaluări naționale finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a (anexa OMEN 4.461/2018)

A fost odată ca niciodată…, ZICI ca să ŞTIM


Constantin Raluca, clasa a VII-a D

Aşa cum ianuarie 2019 a debutat cu sărbătorirea Zilei Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, luna februarie deschide noi orizonturi de cunoştere.

În ultima săptămână de şcoală din semestrul I, elevi şi profesori ai şcolii noastre s-au alăturat comunităţii ZICI ca să ŞTIM, sărbătorind Ziua Internaţională a Cititului Împreună 2019 alături de Asociaţia Citim Împreună România şi sute alte şcoli din ţară.

De la mic la mare, de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a, îndrumaţi de cadrele didactice ale şcolii, elevii noştri au citit împreună din cărţi şi reviste, atlasuri şi ghiduri despre tainele fizicii şi matematicii, ale botanicii şi zoologiei, despre corpul uman şi aşezări geografice, despre astronomie, mecanisme şi motoare.

Au lucrat în echipe, informându-se despre importanţi oameni de ştiinţă şi descoperirile lor, despre curiozităţi ale naturii, au desenat şi au discutat despre ceea ce au aflat şi despre ce le-a plăcut cel mai mult. Lectura şi învăţarea prin poveste şi-au dovedit eficienţa, cu atât mai mult cu cât această ediţie a fost dedicată ştiinţelor.

Biblioteca şcolii ne-a fost gazdă caldă şi primitoare, ca de fiecare dată, îmbiindu-ne să lecturăm împreună şi să înţelegem rostul cărţii şi cititului pentru dezvoltarea noastră viitoare.

Mulțumim!


Prof. Lavinia Orășanu

Concurs în cadrul Programului Educațional Piky

S.C. Apă-Canal 2000 S.A. Pitești participă activ la educarea copiilor în ceea ce priveşte rolul şi importanţa apei, folosirea raţională a acesteia, protejarea mediului înconjurător, respectul pentru natură. În acest scop, a conceput un program educațional, care a debutat în anul 2003, odată cu ,,nașterea” personajului care îi dă și numele.
Programul Educațional Piky se adresează, cu precădere, elevilor din județul Argeș, din clasele I -VIII, dar și celor care studiază la liceu.
De ce segmentul ales sunt copiii?… Pentru că ei sunt martori oculari ai transformărilor din viaţa socială, economică şi mediul înconjurător. Aspectele noi le stârnesc curiozitatea, pe care o manifestă prin întrebările pe care ni le adresează, iar noi adulţii prin răspunsurile oferite, trebuie să-i facem să înţeleagă că orice fiinţă are dreptul la viaţă.
Prin intermediul acestui program, copiii vor ști să prețuiască apa și eforturile depuse pentru ca aceasta să le fie adusă la îndemână.

Moto-ul Programului Educaţional Piky este: Apa înseamnă viaţă, preţuiţi-o şi nu o risipiţi!

Piky este mascota S.C. Apă-Canal 2000 S.A. Pitești (marcă înregistrată) și reprezintă interfața programului educațional. Piky este un personaj simpatic, având forma unei picături de apă, vesel tot timpul şi pus pe fapte bune.

Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” Pitești a realizat parteneriatul cu Societatea Apă-Canal 2000 S.A. încă de la debutul acestui program educațional.
Elevii școlii noastre l-au îndrăgit pe simpaticul Piky ,,mărgica albastră cu putere de diamant” și l-au însoțit an de an la activitățile organizate: concursuri de eseuri, citate, desene, fotografii, poezii.

Generații de elevi au găsit răspunsul la unele întrebări despre provenienţa şi potabilizarea apei pe care o consumăm și drumul pe care ea îl urmează după ce ajunge în rețeaua de canalizare, în urma vizitelor pe care le-am efectuat la Uzina de Apă Budeasa și la Stația de Epurare Pitești, în cadrul Zilelor Porţilor Deschise.
Pentru a monitoriza calitatea apei, am mers chiar și în excursii în diferite zone din județ, unde am efectuat cu ajutorul unor kituri speciale analize ale unor indicatori ai apei, respectiv: temperatură, oxigen dizolvat, pH, turbiditate. Elevii şcolii noastre au făcut numeroase determinări ale acestor parametrii ai apei din lacul Ştrand, râul Argeş şi izvoarele din cartierul Craiovei, observând și componentele biocenozelor ecosistemelor acvatice respective.
Toate acestea pentru că ne dorim o apă curată, un mediu sănătos și o viață mai frumoasă.
Prin participarea la activitaţile derulate în cadrul Programul Educaţional Piky, elevii şcolii au fost ajutaţi:
-să cunoască cât mai multe lucruri despre apă;
-să înţeleagă necesitatea epurării ei;
-să acţioneze pentru protejarea apei;
-să cunoască drumul parcurs de apă de la captarea ei din lacul Budeasa şi până la evacuarea în râul Argeş trecând pe la consumatorii de apă potabilă;
-să-şi formeze o conştiinţă şi un comportament ecologic.
Ori de câte ori este posibil, elevii trebuie puşi în situaţia de a acţiona, de a reacţiona, de a manifesta atitudini. Curiozitatea lor faţă de natură trebuie permanent menţinută şi transformată într-o puternică dorinţă de a afla mai mult şi mai multe şi de a înţelege ceea ce se întâmplă dincolo de aparenţe.

Regulamentul ediției din acest an, a proiectului educațional Piky, este disponibil accesând
https://www.apacanal2000.ro/media/piky/regulament.pdf

Pagina oficială a proiectului este
https://www.apacanal2000.ro/media/piky.aspx

Coordonator proiect, prof. Domnica STANCIU

A apărut Aripi, 91-92/2019Ne pregătim de aniversare.
50 de ani de
vibrație sufletească, frământări curajoase.
Ne pregătim să redăm aripi, aripilor noastre.


Cu siguranță, nimic nu poate spune mai mult, despre context, decât testamentul literar al creatorilor aripilor, sintetizat artistic, în editorialul din primul număr al publicației:


Aripi, revista Școlii Generale nr. 11 Pitești, cuprinde gânduri, sentimente și fapte ale elevilor din această unitate (…). Sunt aripi țesute în zilele însorite ale copilăriei (…).
Apariția revistei Aripi este o necesitate a puternicelor vibrații sufletești ale elevilor școlii noastre (…). În paginile ei vor fi inserate frământări curajoase specifice vârstei copilărești, iar tinerele talente își pot desăvârși cu succes ucenicia lor (…).
Revista Aripi va urmări pe lângă promovarea tinerelor talente, să inițieze metode ce pot fi folosite în procesul învățării, să prezinte o imagine clară a realizărilor din școală, să înfățișeze unele activități ale elevilor în cercuri și să angajeze părinții într-o colaborare mai strânsă cu școala (…).
Sunteți copii fericiți, al căror râs este râsul frumos al voioșiei și al și al primăverii (…). Zâmbetul vostru este zâmbetul curatei dimineți, al dragostei și încrederii în munca creatoare a oamenilor (…). În fața voastră aveți un câmp larg de exploatare. Activitățile voastre caracteristice prin joc, învățătură, muncă, delectare estetică, creație tehnică, artistică, trebuie să ducă la dezvoltarea personalității voastre (…), la dezvoltarea spiritului de inițiativă și răspundere, cât și la cultivarea trăsăturilor de muncă în colectiv, în vederea rezolvării independente a problemelor majore, ce vi se ivesc în viață.
Este necesar să munciți din convingere, să cercetați necunoscutul, și să dezlegați tainele lui pentru binele societății. Pe aripile fragile ale copilăriei, și mai apoi pe aripile de oțel ale vulturilor, voi, elevii de astăzi veți zbura entuziaști, încrezători și plini de viață spre frumoase și înalte idealuri.
Urez revistei Aripi si colaboratorilor ei succes deplin în această muncă.

Marin C. PĂUNESCU, profesor emerit, primul director al școlii,
Editorial în Nr 1/1969, al revistei Aripi a Școlii Generale nr. 11 Pitești

Proiectul ZICI ca să ȘTIM, 2019 implementat de Citim Împreună România

1 februarie 2019 Ziua Internaţională a Cititului Împreună
Se află la a treia ediţie, anul acesta tematica adresându-se domeniului ştiinţelor.

Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești apreciază această iniţiativă extinsă deja la scară internaţională şi vă invită să vă alăturaţi pentru a celebra iubirea de carte şi lectură, frumuseţea de a împărtăşi cunoaşterea împreună, în sala de clasă, la bibliotecă, în familie.

Pe site-ul http://citimimpreunaromania.ro al grupului Citim Împreună România, puteți găsi informații despre acest proiect.

,,Citim Împreună România este încântat să împărtășească aici această hartă Google pe care sunt marcați mulți dintre partenerii noștri înregistrați pentru ediția din acest an a proiectului ZICI ca să ȘTIM. Când o privim, parcă auzim deja vocile care răsună în fiecare colț al României, într-un crescendo, ca un minunat cor, citind împreună cu copiii, crescând astfel șansele lor de a îndrăgi cărțile și de a excela la citire. Bucurați-vă de o săptămână deosebită pregătindu-vă pentru minunata experiență de citire împreună, vineri 01.02.2019”.

Coordonatori proiect,
Prof. Corina DUMITRESCU
Bibliotecar, Liliana DUMITRU

Proiectul internațional „Discover” în Școala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești


Sesiunea de iarnă, 2018-2019Educația de calitate este un deziderat al şcolii noastre, iar continuarea Proiectului „Discover” în anul şcolar 2018-2019 reprezintă o reală oportunitate pentru elevii noştri de la ciclul gimnazial de a-şi lărgi orizontul propriei dezvoltări, precum şi de a-şi perfecţiona abilităţile de comunicare în limba engleză şi de lucru în echipă.

Aflați pe drumul construirii caracterului şi al alegerii carierei, elevii claselor de gimnaziu vor învăţa lucruri noi, dar vor şi sedimenta cunoştinţe anterioare experimentând, lucrând împreună, luând decizii proprii, învăţând despre tradiţiile şi obiceiurile altor popoare, exprimându-şi sentimentele şi opiniile în limba engleză, alături de colegii lor. Elevii vor fi îndrumați de un colectiv de 4 voluntari multinaţionali ce vor fi prezenţi în şcoala noastră în perioada 28 ianuarie 2019 – 1 martie 2019.

În cadrul acordului de parteneriat încheiat între Şcoala Gimnazială Mihai Eminescu Pitești și AIESEC Pitești, voluntarii vor desfășura câte două ore săptămânal la fiecare clasă, în perioada precizată, în programul şcolar al elevilor. Tematica abordată cuprinde printre altele: comunicarea verbală şi non-verbală, exprimarea emoţiilor, empatia, încrederea în sine, leadership, managementul conflictelor, cultură și civilizație internațională.

Proiectul își propune să ofere elevilor o perspectivă practică, la scara vârstei lor, asupra dezvoltării profesionale și emoționale necesare unor cetățeni ai viitorului.

Coordonator proiect, prof. Corina DUMITRESCUAlte detalii despre proiect aici

Zilele Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, 10-15 ianuarie 2019

Școala mea, Azi e ziua ta! La mulți ani!

Ce ești tu, școala mea?

Ești locul unde toată lumea învață de la toată lumea, unde cei mici descoperă, puțin câte puțin, misterele universului, iar cei mari pătrund cu încântare marea lume a celor mai mici.

Înainte de toate, ești un labirint de coridoare pe pereții cărora luminează sori din hârtie creponată, unde fluturi albaștri își desprind cu gingășie aripile de carton spre a-și lua fantasticul zbor curând, unde vechiul se îmbină armonios cu modernitatea prin săli de clasă dotate cu mobilier școlar nou, table, calculatoare, videoproiectoare….

Dar ești ceva mai mult si mai altfel decât alte clădiri. Ești un spațiu viu, ce joacă un rol foarte important în viața tuturor copiilor, menit să le rămână în amintire drept locul unde au învățat să creadă în magia propriilor povești.

Sufletul tău, școală, sunt ei: elevi si profesori, necunoscute într-un sistem de ecuații compatibil determinat, a cărui soluție unică o reprezintă educația. Elevul vine la tine pentru cunoaștere și educație, iar profesorul pentru a-l ajuta să le dobândească. Și, totuși, elevii nu sunt avizi numai de științe, de matematică, de date exacte și reale ale lumii înconjurătoare, ci tind să încifreze tainele unui univers imaginar, să participe la un „joc secund”, prin proprii creații literare și artistice, ce pot fi considerate sincere și calde mărturii ale pasiunii pentru cunoaștere și cultură, precum și ale recunoștinței față de tine, școală.

Astfel, ai ajuns să găzduiești nenumărate ateliere de artă și frumos, ce vor inspira generații întregi de elevi, cu siguranță:

I. Concursul Județean de Creație Literară și Plastică Mihai Eminescu, joi, 10.01.2019.

Pentru că ești subiect literar, cultural și artistic, pentru foști, actuali și viitori scriitori și artiști de toate vârstele, pentru că ziua ta e un bun prilej de a-ți constata evoluția, dinamica relațiilor de tip profesor-elev, dar si prilej de a consemna amintiri, de a închide în cuvânt și imagine clipa care fuge, ne-am gândit să îți dedicăm Concursul Județean de Creație Literară și Plastică Mihai Eminescu. Anul acesta ajuns la ediția a XIX-a. La mulți ani!

Argumentul esențial este pentru că prin tine am descoperit și prin tine dezvoltăm educația în domeniul creației, pe baza modelelor pe care tu le-ai creat. Si pentru că tu ne înveți că în cuvânt și imagine poți pune idei educaționale. Prin tine am descoperit ironie și nostalgie la adresa anilor de școală, sublim creionate de Ion Creangă în Amintiri din copilărie, sarcasm subtil-radicalizat și umor tăios, precum la Ion Luca Caragiale în Dascăl prost, miopie adolescentină precum cea evidențiată de Mircea Eliade, în Romanul adolescentului miop. În același timp, tu ești un prilej de a întâlni dascăli ce ne luminează un domeniu și încearcă să ne formeze, precum dascălul creionat de Marin Preda în Viața ca o pradă. Mai presus de toate tu dezvolți jocul “de-a lecția”, elevul și profesorul întruchipând însăși viața, ca în lectura La Lecție a lui Marin Sorescu. Privită din această perspectiva, tu depășești atribuțiile strict didactice și ești mai mult decât o instituție, ești un spirit călăuzitor

Detalii despre concurs, puteți vedea aici


II. Program festiv dedicat Zilei Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești, marți, 15.01.2019
10.30 – 11.20 Întâlnire cu invitați și cadre didactice în cancelaria unității de învățământ
11.30 – 13.00 Moment festiv desfășurat în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”

Ca în fiecare an, am pus suflet și am pregătit pentru tine, un spectacol de muzică teatru și poezie cu tematică eminesciană, susținut de elevi și cadrele didactice care te slujesc cu credință, prezentat de elevele Paula Cremenescu şi Alexandra Piha, din clasa a VI-a D.

 • Dansul popular, comoară artistică a poporului român: Hora din Moldova – dans popular stilizat, interpretat de elevi ai claseia II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
 • Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 1 (clasel a III-a, a IV-a).
 • Copilăria, cântecul bucuriei – cântece interpretate de Sofia Maria Sofianu și Natalia Drăgan, clasa a II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
 • Folclorul românesc, trăsătură definitorie a neamului nostru – moment artistic organizat de elevii claselor Piticii Isteți, a II-a D, a V-a B, a VII-a D, Coordonatori: prof. Carmen Ionescu, prof. Corina Barbu
 • Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 2 (clasele a V-a, a VI-a).
 • Buclucașa Literă „F” – scenetă interpretată de elevele Bianca Țâncă și Rahma Alkamushi, clasa a V-a C, Coordonator: prof. Manuela Dovleac
 • Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 3 (clasele a VII-a, a VIII-a).
 • Dragostea pentru trecutul istoric, exprimate în poezia eminesciană: Scrisoarea a III-a, (fragment) interpretat de elevi ai clasei a V-a D: Darius Comănescu, Briana Dorcioman, Alexia Manea, Patricia Mihail, Coordonator: prof. Floarea Martinescu
 • Premiile „Mihai Eminescu” și „Elena Marin”, în cadrul Concursului județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”.
 • Dansul, poezie a mișcării și a tinereții – moment artistic interpretat de elevi ai claselor a V-a B și a VII-a D: Petra Crasan, Evelina Nicolae, Andrada Pătrașcu, Alexandra Petra, Coordonator: prof. Miana Popa
 • Să-l cântăm pe Eminescu, „Domnul cel de pasăre măiastră, Domnul cel de nemurirea noastră”, moment artistic susținut de Corul de elevi al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, Coordonator: prof. Luminiţa Marin

Fotografii, imagini și reflexii în mass-media ale evenimentului, puteți vedea aici și aici.

III. Lansarea numărului dublu 91-92/2019 al revistei ,,Aripi”, simbol al Școlii Gimnaziale Mihai Eminescu Pitești

Pentru că spiritul copiilor noștri zboară în acest univers eminescian, ție, școala mea de suflet, îți dedicăm acest număr special, dublu 91-92/2019, al revistei școlare Aripi, cuprinzând creații literare și artistice ale elevilor tăi. Să fii mândră școala mea, revista ta e de ani buni în fruntea clasamentelor revistelor de specialitate. Anul acesta va împlini 50 de ani de la prima apariție și 25 de ani de la apariția în serie nouă, și îți promitem că vom marca așa cum trebuie acest moment.

Detalii despre revista școlară Aripi, puteți găsi aici.

IV. Sărbătorirea a 20 de ani de la înălțarea și sfințirea bustului poetului nostru național Mihai Eminescu, în parcul școli, în dreapta intrării principale.

Pentru că suntem mândri că porți numele marelui nostru poet național, Mihai Eminescu, și pentru că îți respectăm simbolurile, la 15 ianuarie 2019 am serbat 20 de ani de la amplasarea în parcul intrării tale principale, a bustului geniului literaturii române, înălțat triumfător, luminând fereastra universului nostru didactic, precum falnicul Luceafăr, steaua noastră călăuzitoare în galaxia cunoașterii necontenite.

Imagini cu statuia poetului
La multi ani, Școala mea de suflet, „Mihai Eminescu” Pitești, la 53 de ani în slujba excelenței în educație!

Anda Teodora ROBEA
Clasa a VIII-a D

Program festiv dedicat Zilei Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești

10.30 – 11.20 Întâlnire cu invitați și cadre didactice în cancelaria unității de învățământ
11.30 – 13.00 Moment festiv desfășurat în Amfiteatrul „Mihai Eminescu”

Ca în fiecare an, am pus suflet și am pregătit un spectacol de muzică, teatru și poezie cu tematică eminesciană, susținut de elevi și cadre didactice, prezentat de elevele Paula Cremenescu şi Alexandra Piha din clasa a VI-a D

 • Dansul popular, comoară artistică a poporului român: Hora din Moldova – dans popular stilizat, interpretat de elevi ai clasei a II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
 • Premiere la Concursul județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 1 (clasele a III-a, a IV-a)
 • Copilăria, cântecul bucuriei – cântece interpretate de Sofia Maria Sofianu , a II-a C și Natalia Drăgan, a II-a C, Coordonator: prof. Vicenția Petrache
 • Folclorul românesc, trăsătură definitorie a neamului nostru – moment artistic organizat de elevii claselor Piticii isteți, a II-a D, a V-a B, a VII-a D, Coordonatori: prof. Carmen Ionescu, prof. Corina Barbu
 • Premiere Concurs județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 2 (clasele a V-a, a VI-a)
 • Buclucașa Literă „F” – scenetă interpretată de elevele Bianca Țâncă și Rahma Alkamushi, din clasa a V-a C, Coordonator: prof. Manuela Dovleac
 • Premiere Concurs județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu” – nivel 3 (clasele a VII-a, a VIII-a)
 • Dragostea pentru trecutul istoric, exprimate în poezia eminesciană: Scrisoarea a III-a, (fragment) interpretat de elevi ai clasei a V-a D: Darius Comănescu, Briana Dorcioman, Alexia Manea, Patricia Mihail., Coordonator: prof. Floarea Martinescu
 • Acordarea premiilor „Mihai Eminescu” și „Elena Marin”, în cadrul Concursului județean de creație literară și plastică „Mihai Eminescu”
 • Dansul, poezie a mișcării și a tinereții – moment artistic interpretat de elevi ai claselor a V-a B și a VII-a D: Petra Crasan, Evelina Nicolae, Andrada Pătrașcu, Alexandra Petra, Coordonator: prof. Miana Popa
 • Să-l cântăm pe Eminescu, „Domnul cel de pasăre maiastră, Domnul cel de nemurirea noastră” – moment artistic susținut de Corul de elevi al Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Pitești, Coordonator: prof. Luminiţa Marin

Fotografii, imagini și reflexii în mass-media ale evenimentului, puteți vedea aici.

Plugușorul 2019

Astăzi, de Vasile Sfântul,
Mi-a suflat fularul, vântul,
Și la casa dumneavoastră,
L-a lăsat sub o fereastră,
Și-am venit după fular,
Cu o urătură-n dar: